Statslig husbank skal redde husejere på landet

Et statslig husbank efter norsk forbillede skal redde de mange husejere i landdistrikter, som ikke kan få solgt deres hus, fordi en ny ejer ikke kan få realkreditlån.

Det foreslår folketingskandidat for Socialdemokraterne i Sydjylland Christian Rabjerg Madsen.

Danmark bør oprette en statslig husbank efter norsk forbillede, der kan yde boliglån til mennesker med en sund økonomi, ellers kvæler vi Udkantsdanmark, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Han peger på, at Syd- Sønder- og Vestjylland er blandt de områder, hvor realkreditinstitutterne er allermest tilbageholdende med at finansiere huskøb. Det blev senest bekræftet i en tv-udsendelse i DR mandag aften. I udsendelsen blev der blandt andet vist eksempler fra Hampen ved Nørre Snede.

Christian Rabjerg Madsen forudser, at landdistrikter affolkes yderligere, fordi realkreditinstitutionerne nægter at finansiere ejendomshandler. De siger nej til realkreditlån, hvis de skønner, at en ejendom ikke kan gensælges inden for et halvt år.

Henvist til det grå lånemarked

- Husbanken er en god løsning, fordi den kan løse problemet med boligfinansiering, uden at vi gambler med vores danske realkreditsystem. Det er på tide, at man fra Christiansborg holder inde med skåltalerne om et Danmark i balance, og i stedet kommer i gang med at løse det her problem, siger Christian Rabjerg Madsen.

Huskøbere i landdistrikter er ofte henvist til det grå lånemarked, hvor renten er mange gange højere end på et normalt realkreditlån.

- Private pantebreve er en udansk og alt for dyr måde at finansiere huskøb på. Det gør mig harm, at mennesker der faktisk har råd til at købe fast ejendom, er tvunget ud på det private pantebrevsmarked, fordi de ønsker at bo i naturskønne omgivelser i for eksempel Varde Kommune.

Det er urimelig forskelsbehandling og det bør stoppes omgående, siger Christian Rabjerg Madsen, der selv er vokset op i Ølgod.

Se tidligere indslag i TV SYD