Statsminister hædrer soldater i Skrydstrup

Fredag formiddag fik de 327 danske udsendte soldater, der i NATOs befrielsesaktion af Libyen overrakt henholdsvis NATO-medaljen og Forsvarets Medalje for International Tjeneste. Det sker på Flyvestation Skrydstrup og uddeles af statsminister Helle Thorning Schmidt.

Det skete ved en parade på flyvestationen.

Soldaterne, der var fordelt på fire hold udgjorde det danske F-16 bidrag til indledningsvis Operation Odessey Dawn og kort efter Operation Unified Protector. Soldaterne får to forskellige medaljer:

NATO-medaljen, der tildeles af NATO, for 30 dages indsats i en NATO-mission og Forsvarets Medalje for International Tjeneste, der tildeles af Forsvarschefen for fortjent international tjeneste.

Overrækkelsen af medaljerne bliver foretaget af blandt andre Statsminister Helle Thorning Schmidt, Forsvarsminister Nick Hækkerup, Forsvarschef general Peter Bartram, Chef FTK generalmajor Henrik Røboe Dam med flere.

Ved paraden vil henholdsvis Statsministeren, Forsvarsministeren og Forsvarschefen holde tale til de tidligere udsendte soldater.

Base på Sicilien

Medaljer

Med base på Sigonella Naval Air Station på Sicilien fløj danske F 16-fly nøjagtig 600 missioner, herunder den absolut sidste med kampfly i NATOs Operation Unified Protector. Den foregik den 31. oktober 2011 om aftenen langs den Libyske kyst, hvor piloterne melder, at de ikke længere observerer kamphandlinger. Operation Unified Protector afsluttes officielt ved midnat samme aften.
I alt 337 medarbejdere fra Fl
yvevåbnet har været udsendt på ét eller flere af de fire hold, der deltog i indsatsen. Antallet af udsendte til operationen blev flere gange justeret både op og ned i takt med konfliktens intensitet, men imellem godt 75 og godt 120 mand var på Sigonella-basen ad gangen.
I alt 20 forskellige danske F-16 fly har været anvendt i løbet af operationen.
Missionen har betydet en merudgift til våben, personel, flyvetimer, brændstof med videre på i alt 352,8 millioner kroner. (Jf. Forsvarsministerns svar til Udenrigspolitisk Nævn d. 3. maj 2012)