Støjberg til EU: Forlæng grænsekontrollen op til fire år

Danmark og en række andre EU-lande vil have EU-Kommissionen til at ændre reglerne for grænsekontrol.

Den nuværende model matcher ikke terrortruslen, og derfor skal reglerne for grænsekontrol ændres, så den kan forlænges op til fire år.

Det er den klare melding i et brev til EU-Kommissionen fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Østrig og Norge.

- Hvis vi tager vores egen grænse, så er problemet, at muligheden for at videreføre grænsekontrollen snart ophører. Derfor står vi i den situation nu, hvor vi kan se, at vi har behov for at bevare grænsekontrol, men der juridisk set ikke er mulighed for at fortsætte med grænsekontrollen, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til altinget.dk.

De fem lande opfordrer kommissionen til at gøre det muligt for lande indenfor Schengen, at indføre grænsekontrol i op til fire år, hvis de oplever en terrortrussel. Samtidig opfordrer de i brevet til, at det skal være op til det enkelte land, hvornår det vil fortsætte grænsekontrollen, så længe det er udsat for en terrortrussel.

quote

Vi er i den situation nu, at vi har behov for at bevare grænsekontrol, men der juridisk set ikke er mulighed for at fortsætte.

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister, Venstre

- Vi lægger op til en mere realistisk form for grænsekontrol, hvor der forhåbentlig bliver skabt en mulighed for dels en mere fleksibel måde at indføre grænsekontrol på, men også så vi kan indføre grænsekontrol for en længere periode, forklarer ministeren.

Som reglerne er i dag, så kan lande, der er med i Schengen-samarbejdet, indføre grænsekontrol i seks måneder ad gangen i op til to år. Det gør sig gældende, hvis der opleves en seriøs trussel mod landets sikkerhed.

Men ifølge EU’s migrationskommissær er der ikke retsligt grundlag for at forlænge de interne grænsekontroller i EU efter 12. november i år.

Danmark har benyttet sig af de nuværende regler siden januar 2016.