Støtten fra Danmark betyder alt

De mange millioner kroner fra Danmark er afgørende for det danske mindretals eksistens

Alexandra Due-Hansen er pædagog i Harrislee og sammen med sin familie en del af det danske mindretal. Hun er ikke i tvivl om betydningen af støtten fra Danmark:

- Hvis støtten fra Danmark forsvandt, ville det danske mindretal ikke kunne eksistere mange år frem.

Eksperterne mener heller ikke, at mindretallet som vi kender det i dag, ville kunne eksistere uden de 584 millioner kroner, som mindretallet alene sidste år fik fra Danmark.

Jørgen Kühl, rektor på A.P. Møller Skolen og tidligere direktør på Institut for Grænseregionsforskning, siger det således:

- Uden de skattekroner, der kommer fra Danmark, ville der ikke være grundlag for det danske mindretals eksistens. Hverken med hensyn til mindretallets organisationer eller institutioner.

Alexandra Due-Hansens datter Anna går i Harrislee danske Skole og nyder også derigennem godt af støtten fra Danmark.

Langt den største modtager af den danske støtte er netop Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der alene sidste år modtog 324 millioner kroner til drift af mindretallets 46 skoler og 56 daginstitutioner.

 

Men en lang række andre foreninger får ligeledes støtte fra Danmark. Blandt andet Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger, der sidste år fik 37 millioner kroner, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig fik 31 millioner kroner, Sydslesvigsk Forening fik 26 millioner kroner, Dansk Kirke i Sydslesvig fik 14 millioner kroner og Flensborg Avis modtog sidste år 27 millioner danske støttekroner.

Om støtten fra Danmark siger Karen Margrethe Pedersen, der er ekspert i mindretallet og tidligere lektor på Institut for Grænseregionsforskning:

- Den er aldeles afgørende, for uden støtten ville det ikke være muligt at have børnehaver og skoler, hvor børnene fik mulighed for at lære mindretalssproget.