Stop kommunalt klynk

Kommunerne skal tage en tudekiks, tørre øjnene og tage sig sammen.

Nogenlunde sådan kan man opsummere beskeden fra en række syddanske erhvervsledere til de mange borgmestre, der nu forudser, at regeringens spareplan vil betyde færre lærere, mindre åbningstid i børnehaven og mindre tid til de gamle, skriver JydskeVestkysten torsdag.

Regeringen vil have kommunerne til at spare fire milliarder kroner frem til 2013, hvilket forventes at betyde, at cirka 8.000 ud af de nuværende 450.000 kommunalt ansatte vil miste deres job.

Men det kan sagtens gennemføres, uden at borgerne vil få dårligere service, lyder det fra erhvervslivet.

- Det er ikke en naturlov, at besparelser skal betyde serviceforringelser. Det offentlige har de senere år udviklet en vanvittig overadministration, som trænger til at blive skåret ind til benet, forklarer Mogens Therkelsen, direktør i H.P. Therkelsen A/S i Padborg,formand for DI Sønderjylland.

Erling Duus, direktør i Sønderborg-firmaet Eegholm A/S og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Industri, oplever, at virksomheder ofte bliver bedre, når de skal spare, fordi alle bliver mere fokuserede og sygefraværet falder.

- Og fire milliarder er set i forhold til kommunernes samlede budget virkelig ikke ret meget, siger han.

Borgmesteren i Kolding, Jørn Pedersen (V), er enig i, at man godt kan spare, uden det kan mærkes. Han peger på, at kommunen allerede er i fuld gang med at slanke administrationen, hvilket blandt andet betyder, at man går fra ti direktører og chefer til blot fire, Og så budgetterer man med effektiviseringer for 30 millioner alene i 2011.

- Og det er altså effektiviseringer, vi kan lave ved at ændre nogle arbejdsgange og være lidt mere effektive, og som borgerne ikke vil mærke noget til, siger han.