Undgå indbrud i efterårsferien: Fem tips til at stoppe tyven

Når du går på ferie, går indbrudstyven på arbejde. Men der er par ting, du kan gøre for at gøre hans arbejde sværere.

Der er gode nyheder, og der er dårlige nyheder. 

De gode er, at antallet af indbrud er faldet markant de seneste år, både i Syd- og Sønderjylland og i hele Danmark. 

De dårlige er, at der stadig er mange flere indbrud i Danmark end i vore nabolande. Og lige nu, hvor mange går på ferie, går indbrudstyvene på arbejde. Men gode råd er ikke dyre, og et af de bedste tips er, at få dine naboer til at hjælpe.

Nabohjælp

At hjælpes ad med at passe på hinandens huse, er et af de sikre midler mod indbrud. Erfaringer fra udlandet viser, at hvert fjerde indbrud bliver forhindret af nabohjælp. Indbrudstyve bryder sig ikke om at blive forstyrret eller genkendt. Derfor kan man med fordel spørge fremmede i kvarteret, hvem de søger, eller om man kan hjælpe dem.

Der findes også en app, der kan hjælpe nabohjælpen på vej. Find den her.

- Det har aldrig været lettere at organisere nabohjælp end nu, hvor du har alle oplysninger på mobilen. På få sekunder har du et overblik over, hvordan det ser ud i nabolaget, og du kan advare andre, hvis du spotter noget mistænkeligt, siger vicepolitiinspektør Jacob Rindom fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Ting du selv kan gøre

Udover den fælles nabohjælp er der også en række ting, du selv kan gøre.


1

Fortæl ikke tyven, at du er på ferie!

Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Lad være med at lægge ferieminder på sociale medier før du kommer hjem. Familien kan tidsnok se billederne fra ruinerne på Kreta eller grisefesten på Gran Canaria.

2

Er dit stuevindue en butiksrude?

Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Sæt dig i tyvens sted og stil dig uden for vinduet. Kan man se noget af stor værdi udefra, for eksempel bærbare computere eller andet, så gem det væk, så det ikke kan ses udefra.

3

Få dit hjem til at se beboet ud!

Foto: Børns Vilkår

Lad lidt opvask stå i køkkenet. Lad en kaffekop stå og en opslået avis ligge på stuebordet. Få det til at se ud som om, at du lige er gået ud for at pudse næse og ikke er på all-inclusive i Antalya.

4

Find et nyt sted til arvesmykkerne!

Foto: Creative commons

Lad være med at gemme mormors smykker i soveværelset eller på badeværelset, for det er det første sted, tyven leder. Find et nyt sted endnu i dag.

5

Lad være med at hjælpe tyven!

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Hvis du er den praktiske type, der har håndværktøj liggende i det lille skur ved carporten, så lås det i det mindste inde, så du ikke låner tyven redskaber til at bryde ind.