TV der bevæger dig

Larvefabrik på vej: Se hvordan stor fabrik producerer enorme mængder små dyr

01:42

Larverne skal blandt andet bruges til olie, gødning og fødevarer. Hør og se her, hvordan de bliver produceret. Video: Erling Schulz, TV SYD

De tre ejere af Enorm Biofactory glæder sig til at få larvefabrikken gjort klar til produktion. Foto: Eva Jakobsen, TV SYD

Larverne skal blandt andet bruges til olie, gødning og fødevarer. Foto: Eva Jakobsen, TV SYD

1 af 3

I Flemming ved Horsens er en insektfabrik på vej. Den skal producere insekter til foder og fødevarer.

Meget små dyr i enormt store mængder. Det er planerne for den nye fabrik, Enorm Biofactory, i Flemming. Den skal producere larver og fluer af arten Soldaterflue, der skal bruges som fiskefoder og insektmel til fødevarer.

Udviklingsdirektør Lasse Hinrichsen fik de to andre ejere med på idéen efter en insektkonference – og fremtidsudsigterne er lyse.

Larverne har en relativt neutral smag. Så de smager meget af det, de bliver krydret med.

Jane Lind Sam, medejer, Enorm Biofactory

- Prognoserne for foder og fødevarer viser, at der skal bruges 70 procent mere protein i de næste 20 år. Det rammer vi fuldstændig ned i, siger administrerende direktør i Enorm Biofactory, Carsten Lind Pedersen, til TV SYD.

De tre ejere af virksomheden forventer, at de om to til tre år kan producere 30 ton fluelarver om dagen - det svarer til indholdet i en sættevogn. Om fem år er planen at nå op på 100 ton om dagen.

Lige nu koncentrerer de sig dog først og fremmest om at nå første milepæl – at gøre fabrikken, en tidligere kyllingefarm, færdig som larvefabrik, så der til sommer kan produceres halvandet ton larver om dagen.

Læs også Danskerne skal hjælpe forskere med at samle insekter

På blot 17 dage spiser larverne sig store, kan forarbejdes og sendes videre fra fabrikken. Se hvordan i videoen øverst i artiklen.

- De sidste syv dage af insekterne udvikling er imponerende. Der ganger de deres egen kropsvægt med 40, forklarer udviklingsdirektør Lasse Hinrichsen, mens han stolt viser rundt i larvefabrikken.

Antallet af medarbejdere skal også vokse. De tre ejere forventer, at de nuværende otte medarbejdere stiger til op mod 30 ansatte, når larvefabrikken er i fuld drift.

Prognoserne for foder og fødevarer viser, at der skal bruges 70 procent mere protein i de næste 20 år. Det rammer vi fuldstændig ned i.

Carsten Lind Pedersen, administrerende direktør, Enorm Biofactory

Den nye fabrik kommer til at fremstille olie, der kan bruges i foder, et restprodukt, der kan bruges til gødning samt larverne, der kan males til mel og bruges i fødevareindustrien. Det kan f.eks. være til insektchips, snacks og insektbarer.

Det kan måske lyde lidt ulækkert, men det er, ifølge ejerne, ikke tilfældet.

- Larverne har en relativt neutral smag. Så de smager meget af det, de bliver krydret med, slutter medejer Jane Lind Sam.

Et udvalg af madvarer med insekter fra Enorm Food. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Vil du vide mere? Så holder larvefabrikken åbent hus på fredag. Du kan læse mere på Enorm Biofactorys hjemmeside – og se mere om produkterne hos søsterselskabet Enorm Food Aps.

Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App