Stor risiko for brand nytårsaften: Sådan forhindrer du det

Med gnister, gløder og krudt i luften er der nytårsnat stor fare for ildebrand i hjemmet. Men ved at følge et par enkle råd kan man undgå det.

Raketter, der skyder i en uforudset retning. Gavepapir fra juleaften, der ikke er pakket forsvarligt væk. Og carporte og altaner med letantændelige materialer. Det er en farlig menu.

På nytårsdøgnet er der seksten gange flere brande end på et almindeligt døgn.Det skriver Beredskabsinfo, der har gennemgået Beredskabsstyrelsens statistik. Men ved at følge brandmyndighedernes råd, kan man forhåbentlig undgå, at nytårsfesten ender i flammer.

- Først og fremmest skal man naturligvis bruge lovligt fyrværkeri og overholde sikkerhedsafstandene, siger Jacob Vestergaard, der er sektionschef ved Beredskabsstyrelsen Sydjylland.

Sikkerhedsafstandene er anført på det enkelte fyrværkeri, men vær opmærksom på, at Sikkerhedstyrelsen har ekstra afstandsregler, hvis du er i nærheden af let antændeligt materiale

Sektionschefen påpeger også vigtig, at man skal gå en runde om sit hus og sikre, at der ikke er ting fyrværkeriet kan falde ned i.

- Skraldespanden, der er fyldt med gavepapir fra juleaften skal lukkes og eventuelt stilles væk. Man skal også få ryddet carporte og balkoner fra ting, der kan brande, så fyrværkeriet ikke kan antænde det, hvis det falder ned med gløder i. 

Særlige afstandsregler for stråtækte huse

Skal du antænde fyrværkeri i nærheden af et stråtækt hus gælder der en sikkerhedsafstand på 100 meter - 200 meter, hvis det er raketter. Blæser det kraftigt, fordobles afstandene.