Store besparelser på vej mod de svageste i Esbjerg

Serviceforringelser for 84 millioner kroner rammer de svageste grupper i Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune har netop fået lavet en budgetanalyse af voksenhandicapområdet. Den afslører et samlet underskud på 143 millioner kroner frem mod år 2021.

Derfor har forvaltningen lavet en genopretningsplan. En plan der betyder serviceforringelser for i alt 84 millioner kroner på handicapområdet.

- Det er frygteligt for den borgergruppe, for de vil blive ensomme og vil have svært ved at klare sig selv, siger neuropædagog på Kraftcentret Ribe, Linette Christina Godt Jørgensen, til TV SYD.

Blandt andet foreslås det at lukke tilbuddene Morgenrøden og Refugiet i Esbjerg og Kraftcentret i Ribe og Bramming. Det er alle tilbud der henvender sig til nogle af kommunens svageste borgere - udviklinghæmmede, psykisk syge og misbrugere.

quote

Jeg vil nok blive mere deprimeret, krølle mig fuldstændig sammen og gå med selvmordstanker – som jeg har gjort før.

Thomas Aasbang, senhjerneskadet, Ribe

Skulle genopretningsplanen blive vedtaget får det blandt andet konsekvenser for en gruppe af senhjerneskadede der hver uge mødes i netop Kraftcentret i Ribe.

- Hvis jeg ikke kan komme herned, så kan det hele være lige meget. Jeg tror ikke, jeg overlever det, siger senhjerneskadede Linda Dybdal.

En holdning hun deler med de andre brugere på centret.

- Jeg vil nok blive mere deprimeret, krølle mig fuldstændig sammen og gå med selvmordstanker – som jeg har gjort før, forklarer senhjerneskadede Thomas Aasbang fra Ribe.

Besparelsen på Kraftcentret i Ribe og Bramming er estimeret til ni millioner kroner om året. Det vil samtidig betyde, at mere end 200 borgere ikke længere kan få støtte på centret. Den logik forstår hverken brugere eller ledere på centret.

- Man risikerer nemt at de skal have hjemmestøtte, der hører til i nogle af de andre centre i Esbjerg Kommune. De indsatser er dyrere, end det er at få en indsats i kraftcentret, siger centerleder Hanne Bøjlund Andersen.

Socialudvalget mødes tirsdag den 23. maj for at behandle sagen.