Store forskelle i brugerbetaling på sygehuse

Region Syddanmark vil regulere brugerbetalingen på regionens sygehuse, så priserne bliver mere ens for patienter og pårørende. Så bliver det nok slut med at få gratis ultralydsbilleder på Sygehus Lillebælt.

I dag får vordende forældre nemlig billederne gratis på Sygehus Lillebælt, mens de koster 30 kr. per styk på Odense Universitetshospital.

Det er bare et tilfælde, hvor der er stor forskel på brugerbetalingen. Og det skal der laves om på.

- Det duer ikke, siger sundhedsudvalgsformanden fra Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen (S) til DR Fyn.

- Vi kan ikke have de her forskelle. Hvis vi tager betaling, så må priserne være de samme ved regionernes forskellige sygehuse, fortæller Poul Erik Svendsen.

Opgørelsen fra Region Syddanmark viser stor forskel på, hvor meget sygehusene opkræver fra bedemænd, der får hjælp til at lægge afdøde patienter i kister. Her svinger prisen fra 83 til 125 kroner afhængig af sygehus.

Der er også forskel på, hvad det koster for en pårørende at overnatte alene på sygehuset. Her svinger det fra 50 kroner på Svendborg Sygehus til 515 kroner på Odense Universitetshospital.

Forskellene stammer formentlig fra de gamle amters tid:

- Der har været en masse forskellige måder at lave service på i Vestjylland, på Fyn og i Sønderjylland, og det har man så undervejs justeret. Nu vil vi se på det her område, siger Poul Erik Svendsen.

Regionens opgørelse skal nu bruges til en politisk vurdering af, hvad der skal kræves betaling for ? og hvor meget.