Storkene i Smedager kan få ti nye vandhuller at boltre sig i

Storkene fra Smedager lander inden længe i reden i Sønderjylland. Planen er, at de to storke får ti nye paddehuller, som blandt andet skal gå til at sikre deres ungers overlevelse.

Opdatering: Det fremgik tidligere af artiklen, at Storkene.dk har fået tilsagn om en million kroner til etablering af paddehuller. Det er ikke korrekt, og artiklen er derfor rettet.

Storkeparret Annika og Tommy er lige på trapperne og vil om kort tid lande i reden i Smedager, og det ser ud til, at det vil blive meget lettere for parret at få levedygtige unger på vingerne.

Storkene.dk har nemlig fået tilsagn fra et firma, der vil være anonymt, at det vil hjælpe økonomisk med etablering af ti paddehuller i området omkring Smedager.

quote

Det nye vandhul kommer til at betyde rigtig meget for storkeungernes overlevelse, og muligheden for at lave yderligere ti paddehuller i området gør det bare endnu mere spændende.

Mogens Lange, storkene.dk, Vorbasse

- Det er intet mindre end helt fantastisk, for vandhuller er livsvigtige for storkene, siger Mogens Lange fra storkene.dk til TV SYD. 

Annika og Tommy er hvert år siden 2012 trofast vendt tilbage til reden i Smedager i Sønderjylland. Men det har vist sig, at det har været rigtig svært for storkeparret at få alle klækkede unger på vingerne, da der har været fødemangel på grund af manglende vandhuller i området.

Derfor er der i januar i år gravet et stort vandhul nær storkereden, så det nu skulle være lettere for storkeparret at finde både regnorme og frøer - storkes ynglingsføde og optimal næring til sultne storkeunger. Dette vandhul kostede 100.000 kroner, men Mogens Lange siger til TV SYD, at de kommende paddehuller ikke vil komme op i samme prisleje. 

- Det nye vandhul kommer til at betyde rigtig meget for storkeungernes overlevelse, og med muligheden for at lave yderligere cirka ti vandhuller i området gør det bare endnu mere spændende, siger Mogens Lange. 

Inden beløbet til de nye paddehuller kan fastsættes, skal der først laves aftale med landmænd omkring Smedager, der vil give lidt af deres jord til et sådant paddehul.

En ekstra rede til 'teenage-ungerne'

Storkene.dk sørger for forårsrengøringen i storkereden, så den fremstår fin og ren, inden Annika og Tommy ankommer. I år skal der ikke kun gøres rent. Der skal også opsættes en ny storkerede på laden ved den gård, hvor den oprindelige storkerede står.

- Vi kan se, at Tommy bygger og bygger reder forskellige steder lige omkring den eksisterende rede, og da gamle storke også har haft svært ved at dele redepladsen med ungerne, når de er store, så sætter vi en ekstra rede op på taget af laden lige i nærheden, fortæller Mogens Lange.

Forårsrengøring og indvielse af paddehul

Storkene.dk vil gerne vise det nye paddehul frem og fortælle om deres planer for flere vandhuller indenfor en radius af tre kilometer fra storkereden, derfor inviterer de nu alle interesserede til indvielse af paddehullet ved storkereden den 9. marts klokken 10.