Storkeunger i Skærbæk

For første gang i fem år klækker et storkeæg i det jyske landskab: Et storkepar, som i maj slog sig ned ved Skærbæk i Sydvestjylland, har fået unger.

- Det er en stor begivenhed og ret sensationelt, beretter Jess Frederiksen, formand for den landsdækkende forening "Storkene.dk".

- Man kan se, at storkene står og fodrer ned i reden, så vi kan sige med sikkerhed, at mindst én unge er klækket, tilføjer han.

Normalt lægges der mellem tre og fem æg i hvert storkekuld, og amatørornitologerne fryder sig ved tanken om at se de langbenede fjerbaskere på vingerne.

- Storken er den ypperste fugl af dem alle. Det er en af de flotteste flyvere, lyder det begejstret fra Jess Frederiksen.

Det er de første storkeunger, der ser dagens lys i Jylland siden 2006, hvor et storkepar fik unger i Rudbøl ved den tyske grænse. Men afkommet overlevede desværre ikke.

Kæmpe opgave

Nu venter der storkeforældrene i Skærbæk en kæmpe opgave.
De skal bruge de fleste af døgnets timer på at indsamle helt op til 300 kilo føde, hvis de skal sende deres skrupsultne unger på vingerne.

- De skal bruge rigtigt, rigtig meget mad. I den første tid spiser de kun små maddele som regnorme, frøer og snegle, og det kan være svært at finde, når det er meget tørt, fortæller Jess Frederiksen.

- Danmarks intensivt dyrkede landbrugslandskab gør det svært at finde føde for storkene. I gamle dag havde vi mange flere små søer, enge, mosehuller, men i dag har kornmarken overtaget fuldstændigt, tilføjer han.

Derfor melder fugleentusiasterne sig klar med foderhjælp, hvis det bliver nødvendigt for at holde liv i de små, pippende kræ, lyder det.
Storkeungerne skal ringmærkes om cirka fire uger, hvis alt går vel, rapporterer Storkene.dk.

For hundrede år siden var der helt op mod 6000 storkepar i Danmark, mens tallet nu ligger på to.