Storkeunger på smalkost

Storkeungerne får det svært. Store ensartede markflader om sommeren byder ikke på fugls føde for den hvide stork, advarer DOF

To ny storkeunger er kommet til verden i dag. Men de flyver en svær fremtid i møde. Med mindre de flygter til landene omkring os, for her stiger antallet af storke.

Afgrøderne tårner sig op fra slutningen af maj og sommeren ud, og det gør det umuligt for storken at finde sin føde i form af padder, mus, krybdyr og insekter. I to-tre måneder er storken bogstaveligt talt sat på smalkost i Danmark, skriver DOF i en pressemeddelelse.

- Det er påfaldende, at landets to ynglepar af hvid stork i Gundsølille på Sjælland og Smedager i Sønderjylland i perioder de seneste ynglesæsoner har måttet fodres med daggamle kyllinger for at klare sig. Fuglene kan ikke finde, hvad de har brug for i vores intensivt dyrkede landskab, siger Hans Skov, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) storkeekspert.

I mere end fire årtier har han fulgt udviklingen i den danske storkebestand, der i 1974 talte 40 par. I dag blot to par.

DOF?s storkeekspert noterer, at den hvide stork trives umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse. I 2014, der generelt var et topår for Europas storke, ynglede 361 par hvide storke i Slesvig-Holsten.

Alene i landsbyen Bergenhusen cirka 50 kilometer fra den dansk-tyske grænse var der i juli 22-23 par storke på rederne.

- Forklaringen er enkel. Landbruget syd for Danmark bliver drevet langt mere ekstensivt og storkevenligt med vedvarende græsarealer, høslet og kreaturer i det fri, end det er tilfældet i det danske industrilandbrug.

Storken forsvinder, når det varierede landbrug med husdyrhold bliver afløst af moderne mekaniserede storbrug med monokulturer af vidtstrakte kornmarker, raps og majs, der bliver sprøjtet og gødet intensivt, siger Hans Skov.