Storstilet biogasprojekt hænger i en tynd tråd

Planerne om et biogasanlæg ved Korskro ser ud til at gå i vasken. For der mangler godt 100 landmænd og deres dyr, før projektet kan løbe rundt.

Biogasprojektet ved Korskro har været omkring otte år undervejs, og det skulle være landets største anlæg. Men det har været overraskende svært at skaffe opbakning fra lokale landmænd, og dermed heller ikke gylle nok til at drive anlægget.

Indtil nu har projektet kun fået tilsagn fra landmænd svarende til lidt over halvdelen af den mængde gylle, som skal bruges til anlægget.

quote

Vi har ikke affyret det sidste skud i bøssen endnu. Vi venter lige og ser.

Henning Bloch, Formand for leverandørforeningen for Sydvestjysk Biogas

Det forstår de landmænd, der er gået med i projektet, ikke. For dem giver biogasanlægget god mening.

- Jeg synes, det er logisk for min fremtid som mælkeproducent. Det giver bedst muligt udbytte af vores gylle, og det bidrager til en bedre CO2-udnyttelse i Danmark, siger mælkeproducent Anders Harck til TV SYD.

Idéen bag anlægget er, at landmændene får afhentet deres gylle, hvorefter det bliver bearbejdet og afgasset på anlægget. Derefter bliver gødningen leveret i en forbedret kvalitet til det sted, hvor det passer landmanden. Samtidig har biogassen betydning for landmændenes miljøgodkendelser. Derfor frygter Anders Harck, at han nu bliver hægtet af udviklingen.

- Jamen, det gør jeg til dels. Jeg kan se, at sidste gang jeg skulle udvide min bedrift, så skal man søge en miljøgodkendelse. Det kunne jeg søge med baggrund i, at jeg skulle til at levere til biogasanlægget. Så mange ting går nemmere, uddyber Anders Harkc.

Leverandørforeningen for anlægget håber nu på et sidste forsøg for at få landmændene med på projektet.

- Vi har ikke affyret det sidste skud i bøssen endnu. Vi venter lige og ser. Vi vender skråen i munden, siger formand for leverandørforeningen for Sydvestjysk Biogas, Henning Bloch, til TV SYD.