Stort fald i tyverier fra varebiler

Årets første ni måneder bød på 164 anmeldelser af tyveri fra varevogne - et fald på 43 procent i forhold til sidste år. Men Syd- og Sønderjyllands Politi er ikke tilfreds.

Selvom politiet i Syd- og Sønderjylland har registreret et markant fald i antallet af tyverier fra varevogne, så er der fortsat plads til forbedringer.

164 anmeldelser har politiet registreret i årets første ni måneder, og det er et fald i forhold til 2017 på ikke mindre end 43 procent.

Omvendt er tallet fortsat på niveau med 2016, så der er stadig brug for fokus på netop den type tyverier.

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive sekretariat opfordrer virksomhederne til at tænke i sikring.

- Er tyven først brudt ind, er skaden sket - og en række enkle råd og omtanke kan forhindre tyverier, siger Chr. Østergaard.

Gode råd fra politiet

  • Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
  • Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra - om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
  • Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
  • Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
  • Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
  • Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
  • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
  • Anvend eventuelt tv-overvågning - efter reglerne i lov om tv-overvågning - alarm eller GPS.