Stort ryk ind på efterskolerne

Tusindvis af kommende elever besøger søndag efterskolerne. Og et år i 10. klasse på efterskole giver nemlig større chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse bagefter.

Ifølge undersøgelsen har elever, der har taget 10. klasse på en efterskole, større sandsynlighed for at gå i gang med og gennemføre en ungdomsuddannelse, end elever der ikke har været på efterskole.

Søndag er Efterskolernes Dag, hvor landets efterskoler holder åbent hus for tusindvis af unge. Her skal skolerne forsøge at tiltrække elever for at undgå den stærke nedgang, de har oplevet de seneste år. I 2012 lukkede hele 7 efterskoler, hvilket er den største nedgang i 42 år.

 

Fakta om undersøgelsen:

Elever, der har taget 10. klasse på en efterskole, har større sandsynlighed for at gå i gang med og gennemføre en ungdomsuddannelse, end elever der ikke har været på efterskole.

 Langt hovedparten af efterskoleeleverne går videre til en gymnasial uddannelse."Skolekammeratseffekten" er særligt stærk på efterskolen, hvilket betyder, at elever fra uddannelsesstærke hjem trækker de svagere elever op ? samtidig med at de stærke elever har en øget sandsynlighed for en ungdomsuddannelse ved at gå på efterskole.

 Det fremgår endelig af undersøgelsen, at effekten på overgang til og gennemførelse af ungdomsuddannelse er stærkest for 10. klasse elever og for elever, der har taget både 9. og 10. klasse på en efterskole. Dermed dokumenteres, at det ekstra år før start på ungdomsuddannelserne betaler sig.

Rapporten "Efterskolerne og uddannelsesmobilitet" udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen.