Stort syreudslip på virksomhed

Salpetersyre slap ud ved et uheld på firmaet Novadan på Platinvej i Kolding. Syren er nu inddæmmet, og en advarsel til omgivelserne nedtonet.

Ca 1000 liter salpetersyre slap ud indendørs på virksomheden. De ansatte blev evakueret og ved 15-tiden tweetede Trekant Brand, at folk i området skulle gå inden dørs.

- Der er styr over udslippet, så der bliver ikke brug for at lade sirenen hyle, siger vagtchef Lars Grønlund til TV SYD.

Salpetersyren er inddæmmet og eksperter fra Beredskabsstyrelsen i Haderslev er tilkaldt til at rådgive om, hvordan syren kan fjernes sikkert.  

Efter at ekspertberedskaber har foretaget målinger på stedet og ikke kunne konstater risiko for udslip af nitrøse gasser eller syre dampe er det i den samlede indsatsledelse besluttet at indsnævre indsatsområdet til virksomhedens matrikel. Der vil fortsat være afspærret på stedet - dog kun omkring virksomheden. 

Hændelsen undersøges som en ulykke, og der er ingen mistanke til at der skulle ligge en forbrydelse bag, opplyser politiet her til aften.

Politiet har afspærret Platinvej. Og det vil den være i mange timer endnu.

- Beredskabsstyrelsen skal formentlig arbejde både i aften og nat, siger vagtchefen til TV SYD.

- Politiet får hjælp af hjemmeværnet til afspærring af området op til virksomheden og vi beder alle om at vise hensyn og respektere afspærringen.

Udslippet er sket indendøre,s hvorfor det har været muligt at undgå udslip til det fri. Der er ikke personskade i forbindelse med udslippet. 

Myndighederne er på stedet og der vil forestå et større oprydnings og oprensnings arbejde i løbet af aften og natte timerne.

- Politiet får hjælp af hjemmeværnet til afspærring af området op til virksomheden og vi beder alle om at vise hensyn og respektere afspærringen, siger Lars Grønlund til TV SYD.

Salpetersyre er stærkt ætsende og det kan udvikle nitrøse gasser, som kan være farlige at indånde.

- Heldigvis har vi kunnet holde forureningen indendøre. Men det tager tid at få det fjernet. Vi skal også tage hensyn til, at der findes mange andre kemikalier i lagerhallen, siger Lars Grønlund til TV SYD.