TV der bevæger dig

Studerende udfordrer fabriks-arbejdere

En tolk er med på sidelinjen, når Miroslava Meteva (t.v.) og Egle Budryte stiller medarbejderne spørgsmål. Foto: Per Algreen.

Et par gange om ugen går fire studerende rundt og stiller spørgsmål (også kritiske) om trivsel og arbejdsgange på en virksomhed i Horsens. Og spørgelysten er til fordel både for de studerende og virksomheden.

Besøgene er led i Horsens Kommunes samarbejde med Horsens Erhvervsråd, VIA Campus Horsens og videnmiljøerne på Aarhus Universitet om at formidle studenterjobs, praktik og forskningsprojekter til erhvervslivet.

Frisk pust

De fire studerende - to danske og to udenlandske - besøger Horsodan Elektronik i Horsens et par gange om ugen. De stiller spørgsmål til de ansatte om deres trivsel på jobbet, om anciennitet, produkter og arbejdsgange.

De ansatte er glade for afbrækkene i de daglige rutiner.

- Fabriksarbejdere kommer fra en anden verden end unge, der er vant til at sidde på skolebænken. Derfor betyder det meget, hvilken tilgang de studerende har til virksomheden. Men de unge er smilende og venlige, så det er en win-win situation for begge parter, mener medarbejderne.

Processen er vigtigst

Den vurdering er de studerende enige i, selvom det kan føles grænseoverskridende for dem at skulle udspørge de ansatte om uddannelse og erfaring:

- Vi lærer at gå tæt på, og det modner os ikke kun fagligt men også personligt, fortæller Dorthea Smed Nielsen, der er i gang med en professionsuddannelse i procesøkonomi og værdikædeledelse på VIA Campus Horsens. Hun tilføjer:

- Vi får føling med den virkelige verden, og på den måde er opholdet et rigtig godt afsæt til at søge job.

Virksomhedens ejer ? direktør Erik Warthoe Hansen ? er tilfreds med resultaterne af de studerendes besøg. Også selvom samarbejdet ikke nødvendigvis indebærer fundet af de vise sten.

- Det handler om processen ? ikke resultatet. De unge skal ikke nødvendigvis finde nye løsninger, men de kan med deres gode spørgsmål udfordre tingene og gøre, at vi reflekterer over dem.

Det overordnede mål med Horsens Kommunes samarbejde med Horsens Erhvervsråd, VIA Campus Horsens og Aarhus Universitet er at skabe en stærk kobling mellem uddannelse og beskæftigelse.

Fakta

Horsodan elektronik A/S:

?udvikler og producerer bl.a. strømforsyninger til analyseudstyr på hospitaler

?har siden foråret 2012 haft otte studerende tilknyttet fra VIA Campus Horsens

?har 30 ansatte

?er 100 % dansk ejet

?har i løbet af det seneste halve år ansat syv nye medarbejdere

?har medarbejdere med en gennemsnitlig anciennitet på 17,8 år

?har et forskningssamarbejde i gang med Aarhus og Aalborg universiteter

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden