Styren-dampe i køkkenet på LM Wind Power

Kantinemedarbejdere i vindmøllevirksomheden LM Wind Power blev forgiftet af stoffet styren.

Giftige dampe fra stoffet styren har gjort flere medarbejde syge i køkkenet hos virksomheden LM Wind Power. Det skriver Berlingske.

Styren kan give skader på nervebanerne og muligvis også kræft, og det bør derfor holdes langt væk fra fødevarer.
Men det er alligevel sket flere gange, skriver avisen. Således var der problemer den 16. januar 2008, og den 25. april samme år var den gal igen.

Al spisning måtte aflyses

Her måtte al spisning aflyses på grund af for høje niveauer af styren i luften, viser dokumenter fra LM Wind Power, der producerer vindmøller til vindmølleindustrien.

Ifølge virksomhedens kommunikationschef, Helle Larsen Andersen, har der været problemet med "luftgener" i kantinen, men der har ikke været fundet forhøjet styren-niveau ved tre efterfølgende undersøgelser.

Desuden, skriver kommunikationschefen i en mail til Berlingske, har virksomheden fået oplyst, at der ikke er fundet "nogen dokumenteret årsagssammenhæng mellem mulig styren-påvirkning og helbredsgener".

35 påbud fra Arbejdstilsynet

I årevis har medarbejdere på virksomheden LM Wind Power været udsat for giften styren. Siden 1995 har Arbejdstilsynet givet virksomheden 35 påbud på grund af styrendampe.

Styren er et organisk opløsningsmiddel, der indgår i den polyester, som man bruger til støbningen af vingerne på vindmøller.

En task force sammensat af specialister fra Arbejdsskadestyrelsen skal hurtigst muligt helbredstjekke både nuværende og tidligere ansatte for at se, om de har fået skader af at arbejde med styren.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) indlemmer nu kantinepersonalets helbred i undersøgelsen.