Succeshistorie: Sagsbehandlerne rykker ud til borgerne

Et projekt i Haderslev Kommune, hvor borgere kan møde deres sagsbehandler på et af byens væresteder, er en stor succes.

Det er for mange udsatte borgere en udfordring at komme op på kommunen til sagsbehandleren eller på jobcenteret.

Det problem har de gjort noget ved i Haderslev Kommune. Her rykker socialrådgivere og sagsbehandlere ud til byens væresteder og mødes med borgerne der. Det har givet gode resultater.

Et af værestederne er Borgercaféen i Haderslev. Det er et værested for borgere, der er særligt udsatte eller har brug for trygge rammer.

- Folk hilser på hinanden og er i samme båd. Det er bare en eller anden støtte på en eller anden måde, siger Ditte Nielsen, der er bruger af værestedet.

quote

Det er jo bare et mønstereksempel på at få indsatser til at virker. For det handler om, at mennesket er i centrum. 

Karen Ellemann, social- og indenrigsminister, Venstre

En gang om ugen flytter socialrådgivere og sagsbehandlere ned på værestedet - i stedet for at borgerne skal kaldes ind på kommunens kontor.

- Jeg har fået hjælp til at få vores regninger betalt. Husleje, daginstitutioner alle de der normale ting. Vi havde faktisk ret til den høje boligstøtte - det var vi ikke klar over, forklarer Ditte Nielsen.

Det treårige projekt har været en så stor succes, at kommunen fra næste år vil gøre det til et fast tilbud.

Derfor kom Social- og indenrigsministeren fredag forbi værestedet for at høre om projektet.

quote

Folk hilser på hinanden og er i samme båd.

Ditte Nielsen, bruger af værestedet Borgercaféen, Haderslev

- Det er jo bare et mønstereksempel på at få indsatser til at virker. For det handler om, at mennesket er i centrum. Så lykkes og arbejder alle kommunens stærke fagligheder sammen, sagde Karen Ellemann (V) til TV SYD.

Hun ser gerne, at projektet bliver benyttet i flere kommuner.

- Gode eksempler kan man glæde sig over. Men man skal også gribe og implementere dem. Det er menneskeligt og økonomisk rigtig fornuftigt, slutter ministeren.

Det nationale forskningsinstitut KORA kommer snart med en guide, hvor andre kommuner bliver anbefalet at oprette et lignende samarbejde med deres væresteder.