Svært overvægtige opereres nu i Esbjerg

Patienter, der lider under følgerne af deres svære overvægt, kan fra i morgen få hjælp på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.    

Operativ behandling af sygelig overvægt er dokumenteret den mest effektive metode til at opnå et varigt vægttab og reducere de overvægtsassocierede sygdomme som eksempelvis sukkersyge, som de svært overvægtige lider af.
 
Fedmekirurgi kaldes også bariatrisk kirurgi. I Esbjerg er der konkret tale om det indgreb, der hedder laparoskopisk gastrisk bypass. Det er en kikkert-operation, hvor størrelsen af mavesækken reduceres og maden ledes udenom en del af tarmen.

Operationen virker på tre måder

Den begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes så den kun kan indeholde 20-25 ml væske eller mad af gangen, vil det medføre, at patienterne fremover kun kan indtage små måltider. Indtages store måltider medfører dette ubehag og opkastninger.
Den begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner medfører det ubehag, mavesmerter og svimmelhed.

Den begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.

Bedre livskvalitet

Formålet med operationen er et blivende vægttab på 60-70 procent af overvægten, hvilket medfører at livskvaliteten afgørende forbedres og de fedmerelaterede sygdomme reduceres. Patienterne skal imidlertid ikke forvente, af de bliver normalvægtige.
 
Ifølge de nye retningslinjer fra Sundhedsministeriet kan operationen tages i betragtning for overvægtige, der har et BMI på 35 eller mere sammen med en sygdom, som kan afhjælpes ved hjælp af vægttab, som for eksempel søvn-apnø, type 2 diabetes, slidgigt og hjertesygdomme. Andre behandlingsmuligheder skal være udtømt, før man kan komme i betragtning til operation.  Den nedre aldersgrænse er 25 år.
 
Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg forventer at foretage 250 fedme-operationer i 2011.