TV der bevæger dig

Svinebonde fra Grindsted fik streget gæld for 100 mio. kr.

TV2 afslører, at en af Danmarks største svineavlere Bernhard Marinus Mortensen i Grindsted, i det skjulte har fået eftergivet en gæld på over 100 mio kr. af Jyske Sparekasse

Bernhard Marinus Mortensen bor lidt udenfor Grindsted. I det man i området kalder "Lille Amalienborg". Fra en række af gårde producerer han årligt over 100.000 grise. Svinefarmen har været drevet siden 90'erne og er i dag vokset til at være en af landets største.

Men finanskrisen kom og underskuddet blev større og større. På bare et år tabte han 31 millioner kroner, og i regnskabet for 2013 kunne man læse om en samlet gæld på 214 millioner kroner. En kombination af faldende jordpriser og finansielle spekulationer var i færd med at sende svinebonden mod en stensikker konkurs.

Eksperter kalder hans gældseftergivelse for den største, de nogensinde har hørt om. En eftergivet gæld på i alt 101,537 millioner kroner.

For tre måneder siden fortalte Berlingske Business historien om Bernhard Marinus Mortensen. Avisen skrev om palæet "Lille Amalienborg", der ligger på den lille smalle Lund­hedevej lidt uden for Grindsted i Billund Kommune. De skrev, at hovedsædet er et toetagers stuehus med 16 værelser, tre badeværelser og fire toiletter. Og så undrede skribenterne sig over, hvorfor banken ikke allerede havde trukket stikket på en af landets største svinebønder. Nu når regnskabet var så dårligt, som det var.

Bernhard Marinus Mortensen ønskede ikke dengang at udtale sig til artiklen i Berlingske Business. Men nu viser det sig, at da artiklen blev skrevet, var der ingen økonomiske problemer i Mortensen Agro, som koncernen hedder. Aftalen om gældseftergivelse var for længst indgået i al hemmelighed.

Det kan man læse i det nyeste regnskab, der udkom på valgdagen den 18. juni. Heri står der, at 2014 var et usædvanligt år for Mortensen Agro. Årets resultat var et overskud på 87 millioner.

Du kan se mere til historien på TV 2 News og i TV 2 Nyhederne klokken 19 og 22 på TV 2.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden