Syd- og sønderjyderne får lov til at se guldskatten først

Museet på Sønderskov arbejder lige nu på godkendelser, så de lokale beboere kan få lov til at se guldskatten som de første.

Danmarks største guldskat fra vikingetiden kan – om alt går vel – snart ses på Museet på Sønderskov.

- I løbet af en uge ved vi mere. For at vi kan få lov til at vise de syv armringe frem, skal vi sikkerhedsgodkendes og have de rigtige sikkerhedsforanstaltninger, siger museumsinspektør på Museet på Sønderskov, Lars Grundvad, til TV SYD.

Det har kæmpe folkelig appel. Så vi vil meget gerne være med til at udbrede kendskabet til fundet.

Interessen er stor for at se de syv armringe fra vikingetiden – én i sølv og seks i guld.

- Allerede nu er der en kæmpe lokal interesse. Både fra medier og fra private, der gerne vil se guldskatten. Jeg har aldrig talt så meget i telefon og svaret på så mange mails som i dag, siger museumsinspektøren.

Flere forsikringsselskaber, et sikkerhedsfirma og Nationalmuseet skal først i spil, inden skatten kan vises frem for offentligheden.

- Umiddelbart skulle det ikke være et problem. For Nationalmuseet er også interesseret i at vise fundet frem til de lokale, forklarer Lars Grundvad.

Det bekræfter man hos Nationalmuseet.

- Det har kæmpe folkelig appel. Så vi vil meget gerne være med til at udbrede kendskabet til fundet, siger sekretariatschef for forskning og formidling på Nationalmuseet, Mads Mikkelsen, til TV SYD.

Til gengæld kan syd- og sønderjyderne formentlig kun se guld- og sølvskatten i omkring en måned.

- Det er simpelthen for vigtigt et fund. Så armringene bliver formentlig maksimalt vist frem på Museet i Sønderskov i en måned. Derefter skal de videre til Nationalmuseet for nærmere undersøgelse, slutter Lars Grundvad.

Nationalmuseet forklarer, at guldfundet med sikkerhed bliver vist frem på den årlige danefæudstilling i januar 2017.