Syddanmarks største virksomheder klarer sig bedst

De store virksomheder i Region Syddanmark har lige nu den største vækst i Danmark.

De største danske virksomheder i provinsen er ikke blevet slået ud af finanskrisen. Tværtimod har tandhjulene drejet hurtigere i udkantsvirksomhederne siden krisen end hos de store virksomheder i hovedstaden, når det gælder vækst på centrale nøgletal.

Det viser en analyse, som Dansk Aktie Analyse har udarbejdet for Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I undersøgelsen er der kigget på udviklingen i regnskaberne fra kriseåret 2009 til 2013 i de 50 største virksomheder i hver af de fem regioner.

Udviklingen viser, at Region Syddanmark er suverænt i toppen, mens Region Nordjylland er på andenpladsen.

Samtidig ligger Region Hovedstaden, der ellers er landets vækstmotor, nummer fire af de fem regioner.

-Det interessante er, at fremgangen er meget ulige fordelt både mellem regionerne, men også i regionerne, siger direktør Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse til Finans og uddyber:

-Nogle steder er der løftet meget, fordi de (virksomhederne, red.) har været banket i bund af krisen. Det, der rykker noget i det samlede billede, er, at industrien er vokset ganske pænt, og eksport har været afgørende.

Ifølge Peter Falk-Sørensen tegner analysen et "flot billede" af de store virksomheder, og han hæfter sig ved, at indtjeningen har udviklet sig flottere end omsætningen.

At det ikke går så skidt i Udkantsdanmark, er man også med på i Dansk Industri (DI).

-Vi kan genkende, at det går godt uden for hovedstaden. De store virksomheder er typisk dem med eksport, og mange af dem ligger i det jyske, siger Morten Grantzau, der er erhvervsøkonomisk chef i DI, til Finans.

/Ritzau/