Syddanske akutsygehuse lever op til anbefalinger

Kun seks af de 21 akutsygehuse i Danmark lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og tre af de seks ligger i Region Syddanmark, hvor kun sygehuset i Kolding endnu ikke følger alle anbefalingerne.

- Som patient trækker man et lod i tombolaen, når man opsøger hjælp på et af landets 21 akuthospitaler, skriver metroxpress.

Akutafdelingerne bliver nemlig drevet vidt forskelligt, og det er kun 6 af dem, der lever op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at der altid skal være speciallæger på afdelingen.

Avisen henviser til rapporten ?Faglig gennemgang af akutmodtagelserne? fra Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og Sundhedsministeriet.

Mangler ultralyd

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at akut-modtagelserne er døgnbemandet med speciallæger indenfor intern medicin, ortopædkirurgi, kirurgi, anæstiologi (narkose), ultralyd og diverse former for scanninger og røntgen.

Region Syddanmark kan sætte flueben ved alle disse ting ? bortset fra ultralyd, som ikke findes på Sygehus Lillebælt i Kolding. Men alle specialer findes hele døgnet rundt på Universitetssygehuset i Odense, Sygehus Sønderjylland i Aabenraa og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

I TV SYDs område er der også akutmodtagelse i Horsens her er der ikke døgnbemanding i specialerne intern medicin og ortopædkirurgi, noterer rapporten.

Store forskelle

Rapporten viser, at der er store forskelle mellem de fem regioner.

På akutmodtagelsen på Herlev Hospital har man eksempelvis blot 1,6 fuldtids speciallæge ansat, mens der i Herning arbejder 12 på fuld tid.

Samtidig er stor forskel på, hvor længe patienterne venter på at blive behandlet. Fra en time i gennemsnit i Region Nordjylland til 20 minutter i Region Sjælland.

Når ikke i mål

I metroxpress kritiseres regionerne for den manglende opfyldelse af anbefalingerne.

Kvalitetschef i Kræftens Bekæmpelse, Janne Lehmann Knudsen, siger:

- Så når man ikke når i mål på afgørende punkter, er det jo tilsvarende klart, at det kan koste kvalitet, sikkerhed og liv.

- Manglende adgang til relevante hurtige undersøgelser er et basalt og væsentligt problem, når man skal stille en diagnose på den akut syge, siger Dan Brun Petersen, formand for Dansk Selskab for Akutmedicin til metroexpress. Rapporten viser jo, at vi slet ikke er i mål.

-

Afviser kritik

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, afviser kritikken af akutmodtagelserne.

- For regionerne handler det om, at patienterne oplever den samme kvalitet i behandlingen. Hvordan man præcist organiserer arbejdet, er sekundært, så længe det ikke går ud over kvaliteten, siger han i et skriftligt svar til metroxpress.

 

 

Læs rapporten fra Sundhedsstyrelsen: