Syddanske læger til krise-møde

I dag gennemfører de praktiserende læger i region Syddanmark en vejledende afstemning for at vise, at de er utilfredse med regeringens indgreb i konflikten mellem lægerne og regionerne.

Omkring 600 praktiserende læger er blevet opfordret til at møde sidst på eftermiddagen i en af udstillingshallerne i Fredericia. På dagsordene står den igangværende konflikt, og lægerne bliver opfordret til at deponere deres ydernummer, som det hedder. Det vil sige, at de ikke længer skal arbejde på grundlag en af overenskomst med det offentlige. De skal være selvstændige og have en forretning, hvor kunderne betaler for konsultation og behandling.

Opgiv samarbejdet

Helle Aarenstrup Jensen er formand for de praktiserende læger i Syddanmark. Hun siger, at lægerne bør deponere deres ydernummer, hvis de synes, de ikke kan stå inde for en aftale, hvor de ingen indflydelse har på de opgaver, de skal udføre.

Andre steder i landet har de praktiserende læger haft tilsvarende møder, og de har stemt for at opgive samarbejdet med det offentlige. Det vil de praktiserende læger i Syddanmark formentlig også.

Betal selv

Det vil betyde, at patienterne fra september selv skal betale, når de går til lægen. Prisen kan variere fra 300 til 900 kroner per konsultation, afhængigt af, hvilken behandling patienten skal have.

De praktiserende lægers formand, Henrik Dibbern, har tidligere sagt, at de praktiserende læger ikke gør andet, end tandlæger, kiropraktorer, terapeuter og psykologer gør i forvejen. Men det er jo ikke deres skyld, for det er regionerne, der har standset samarbejdet.

Hen på sygehuset

Når patienterne har betalt, kan de principielt gå til kommunen for at få pengene tilbage. Men formanden for de danske regioner, Bent Hansen, vil ikke love, at der bliver fuld refusion for honoraret til lægen. Han forestiller sig en anden løsning.

Ifølge sundhedsloven har danskerne ret til lægehjælp, og den kan de efter Bent Hansen opfattelse få på sygehuset, hvor lægerne så vil udføre den praktiserende læges arbejde.

Pengene igen - måske

For dem, der bor langt fra sygehuset, er situationen en anden. De skal gå til nærmeste læge, og de får refunderet, hvad de betaler. Måske hele beløbet, men i hvert fald det meste, har Bent Hansen tidligere sagt til Jyllandsposten.

De praktiserende lægers formand, Henrik Dibbern, har fortalt, at hans medlemmer tjener lidt over en million kroner om året. En overlæge på et sygehus har en tilsvarende indtægt.

Mere i TV Syd klokken 19:30 og debat på Facebook.