Sydjyske kvinder tror det er for sent at forebygge livmoderhalskræft

Seks ud af 10 af de sydjyske kvinder afstår fra at få en HPV-vaccine, fordi de fejlagtigt tror, det er for sent, når de allerede er seksuelt aktive.

400 kvinder får hvert år konstateret livmoderhalskræft, og 175 dør af sygdommen. Alligevel undlader seks ud af 10 af de sydjyske kvinder at få en HPV-vaccine, fordi de fejlagtigt tror, det er for sent, når de allerede er seksuelt aktive.
Det viser en ny undersøgelse fra Netdoktor.

Danmark har en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft i EU. Samtidig er vi et af de lande i EU, hvor flest kvinder dør af sygdommen.
En HPV-vaccine kan forebygge langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. Alligevel er kun hver ottende sydjyske kvinde vaccineret, og seks ud af 10 undlader at få vaccinen, fordi de tror, det er for sent, når de allerede er seksuelt aktive.

Det viser en ny omfattende undersøgelse blandt 1.363 danske kvinder ? heraf 128 sydjyske kvinder ? i alderen 16-45 år foretaget af Netdoktor som led i oplysningskampagnen HPVkundskab.dk.
- Kvinder kan reducere risikoen for livmoderhalskræft med cen HPV-vaccine ? også selvom de allerede er seksuelt aktive. Vi anbefaler derfor, at alle kvinder under 25 år vaccineres mod HPV. Men også 26-45-årige kvinder bør overveje det, siger Kim Toftager-Larsen, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik og overlæge på Hillerød Hospital.

Netdoktors undersøgelse viser, at 61 pct. af de ikke-vaccinerede kvinder fejlagtigt tror, at de ikke har gavn af vaccinen, fordi de allerede er seksuelt aktive.