Syg på ledighedsydelse: Flexjob reddede mit liv

Aabenraa Kommune har besluttet at gøre en særlig indsats for at få syge borgere i job. En af dem, der nyder godt af kommunens indsats er Lars Thomsen.

Da Aabenraa Kommune tilbød Lars Thomsen et flexjob, kunne han ikke få armene ned. Jobbet betød nemlig, at han kunne blive boende i sin lejlighed. 

- Hun reddede mit liv, hende, der ringede, siger Lars Thomsen om den dag, han fik sit flexjob.

Han var egentlig klar til at søge kontanthjælp, og det ville have haft alvorlige konsekvenser for ham. Kontanthjælpen var nemlig så lav, at han ville blive nødt til at flytte fra sin lejlighed.

Lars Thomsen har ellers været vant til at tjene masser af penge. Tidligere har han arbejdet som både havnearbejder og stilladsarbejder, men det kan han ikke mere. 10 års arbejde på havnen har givet ham lungesygdommen KOL, der betyder, at hans lungevæv er ødelagt, og han har svært ved at trække vejret. 

Den diagnose fik han i 2010. Og så i 2013 fik han tilbudt fleksjobbet af Aabenraa Kommune.

Han har passet jobbet siden. Hver tirsdag og torsdag vandrer Lars Thomsen ind på sin arbejdsplads KIS med hovedet højt. KIS ligner mest et helt almindeligt værksted. Her står haveredskaber henslængt, hylder med røde sorteringskasser pryder den ene væg, og planker ligger dovent og venter over to træbukke midt i lokalet.

KIS er kommunale flexjob
Forkortelsen KIS står for Det Kommunale In-house Servicekorps, og består af fleksjobbere som Lars Thomsen, der ikke har kunnet finde et fleksjob i det private erhvervsliv. 

KIS tager sig af alle de opgaver, der ellers ikke ville blive løst for foreninger og offentlige institutioner. Det kan fx være at makulere kassevis af kommunale dokumenter. Netop den opgave er Lars Thomsen i gang med nu. Han er alene på arbejde. Det er han ofte, for de fleste af hans kollegaer arbejder, ligesom han selv, kun få timer om ugen. Tit møder de op direkte ude hos kunderne og ikke på KIS eget værksted, hvor Lars Thomsen stritter det ene dokument efter det andet ind i makulatoren.

KIS er en overskudsforretning for Aabenraa Kommune. Hver gang det lykkes kommunen at få en fleksjobber i arbejde, får de nemlig en belønning af staten. 

Penge at spare
- Dengang vi lavede det her oplæg, var der 10 milioner at spare på at flytte folk fra at være passive til at være aktive, forklarer jobcenterchef i Aabenraa Kommune Henrik Kærgaard.

quote

Dengang vi lavede det her oplæg, var der 10 milioner at spare på at flytte folk fra at være passive til at være aktive.

Henrik Kærgaard, jobcenterchef, Aabenraa Kommune

Beløbet er siden krympet lidt, da den statslige refusion er blevet mindre. Alligevel er ordningen stadig en god ide, mener han. 

- Kommunen får i høj grad noget ud af det. Hvis vi har folk gående på ledighedsydelse, så er det en kommunal udgift. Har vi folk i arbejde, bliver den udgift mindre, fortæller Henrik Kærgaard.

Ordningen har helt konkret betydet, at 90 procent af de borgere i Aabenraa, der er berettiget til et fleksjob, har arbejde. Før ordningen trådte i kraft var det kun 75 procent. 

Lars Thomsen er slet ikke i tvivl. For ham har ordningen gjort en stor forskel. 

- Hvis ikke jeg havde fået det her job, så havde jeg nok bare siddet hjemme og.. Lars Thomsen stopper midt i sætningen og viser med himmelvendte øjne og tungen ud af mundvigen, at det i hvert fald ikke havde været sundt for ham.

- Jeg elsker det, siger han.