Sygehus vil undersøge konsekvenser af højere pensionsalder

Alle borgere over 50 år i Esbjerg vil modtage et spørgeskema fra Sydvestjysk Sygehus, som nu undersøger, hvad pensionsalderen betyder for helbredet.

Vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, men hvilken betydning har det for vores ve og vel? Og hvad er egentlig forskellen på at arbejde hele livet som murer kontra som folkeskolelærer?

Det skal overlægerne på Arbejdsmedicinsk afdeling ved Sydvestjysk Sygehus de næste år prøve at finde ud af. Det skriver DR Syd.

Gert Thomsen, overlæge og tovholder for projektet, forklarer, at dette er et område, man ikke ved ret meget om.

- Det er politisk besluttet, at vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet, og vi vil gerne vide, hvad det har af betydning for vores helbred. Der findes ikke særlig meget viden på det område, men det skal denne undersøgelse lave om på, fortæller han til DR Syd.

23.800 spørgeskemaer lander i løbet af de næste dage i e-boksen hos samtlige borgere mellem 50-65 år i Esbjerg Kommune. Det gør det dermed til den største danske undersøgelse af sin art nogensinde.

Esbjerg Kommune er valgt til undersøgelsen, fordi kommunen rummer et bredt udsnit af hele befolkningen i Danmark. Kommunen er et slags minisamfund i samfundet, hvor stort set alle arbejdsgrupper er repræsenteret. Derfor kan overlægerne også generalisere resultatet af undersøgelsen til at gælde hele Danmark, fortæller Gert Thomsen.

Blandt dem, der skal medvirke, er 63-årige Niels Løjborg, der arbejder som tømrer i virksomheden Blue Water Shipping. Han er én af dem, der kan mærke jobbet på egen krop. Nye knæ og hofter er blandt de reservedele, han har haft brug for.

- Hele karosseriet er slidt hos mig. Jeg synes, det er godt, hvis jeg kan bidrage til, at nogle af de unge mennesker ikke skal bøvle med de samme fysiske skavanker, som jeg selv har gjort, siger Niels Løjborg.

Han bakkes op af sine kolleger ved Blue Water Shipping, speditør Johnny Madsen på 60 år og bogholder Britta Hansen på 61 år.

- Jeg oplever selv at blive mere træt og udmattet, efterhånden som jeg bliver ældre, så jeg kan kun tilslutte mig Niels. Det ville glæde mig meget, hvis vi kan hjælpe den næste generation, siger Britta Nielsen.

Overlæge Gert Thomsen håber da også på, at resultatet af undersøgelsen netop vil kunne hjælpe mennesker fremadrettet.

- Vi håber på at kunne give et billede af, hvor der er behov for en særlig indsats for at undgå nedslidte medarbejdere. Med resultaterne fra undersøgelsen vil vi kunne pege på den type jobs, hvor helbredet kan være udsat, siger overlægen.

Man forventer, at resultaterne fra undersøgelsen er klar i 2020. Det er planen, at hele undersøgelsen bliver gentaget om fem år og igen om 10 år for at følge gruppen og kunne give et endnu skarpere billede af udviklingen i deres helbred.