Sygehuse: Tørklæder er ikke et virkeligt problem

De tre store sygehuse har ingen eller meget få problemer med tørklæder på sygeplejersker. Indtil 1970´erne havde sygeplejersker altid noget på håret.

Tørklæder på sygeplejersker er et større politisk problem end det er et virkeligt problem. Det er den entydige konklusion fra de tre sygeplejefaglige direktører på Sygehus Lillebælt, Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus.

TV SYD talte med dem tirsdag, og kun på Sydvestjysk Sygehus har de enkelte gange oplevet patienter, som ville undgå at blive behandlet af en sygeplejerske med tørklæde.

Helle Adolfsen, sygeplejefaglig direktør, Sygehus Lillbælt:

- Tørklæder er en del af vores uniformsortiment, og vi har aldrig nogensinde oplevet, at der er nogen, der har nægtet at blive behandlet af en sygeplejerske med tørklæde. Det kan man heller ikke. Vi har jo ikke en ekstra sygeplejerske stående i kulissen.

quote

Vi hører slet ikke fra vores patienter, at de er utilfredse med at blive behandlet af kvinder med tørklæde. Så det oplever vi slet ikke som et problem. Jeg synes mere det er en politisk diskussion end et reelt problem

Grete Kirketerp, sygeplejefaglig direktør, Sygehus Sønderjylland

Grete Kirketerp, sygeplejefaglig direktør, Sygehus Sønderjylland:

- Vi hører slet ikke fra vores patienter, at de er utilfredse med at blive behandlet af kvinder med tørklæde. Så det oplever vi slet ikke som et problem. Jeg synes mere det er en politisk diskussion end et reelt problem. Vi oplever det slet ikke.

Susanne Lauth, sygeplejefaglig direktør, Sydvestjysk Sygehus:

- Vi kan jo ikke planlægge efter, om folk vil eller ikke vil behandles af en sygeplejerske med tørklæde. Det vigtigste er, at sygeplejerskerne har de kompetencer, de skal have, og de følger vores retningslinjer med hensyn til beklædning. 

Sygeplejersker har altid haft noget i håret:

De første sygeplejersker i Danmark var diakonisserne. De bar en kappe på håret som en del af deres uniform.
I 1918 skrev en sygeplejerske i Tidskrift for Sygeplejersker, at  ”…kappen er særdeles god. Den dækker for støv…”
Sygeplejerskerne smed først deres obligatoriske hovedbeklædning i 1970´erne. I takt med tidens ændrede kvindesyn ændrede påklædningen sig også.
Derefter var det kun personalet på operationsafdelinger, som dækkede håret af hygiejniske årsager. Det gør de stadig.

   Kilde: Dansk Sygeplejehistorisk Museum.  Læs hele artiklen her

På Sygehus Lillebælt ligger der tørklæder som en del af uniformen til de medarbejdere, der ønsker det. Det fortæller oversygeplejerske Kirsten Damgaard Bisgaard til TV SYD.

- Det er en hygiejnisk fordel, at du kan pakke dit hår ind. Det betyder, at du ikke taber et hår ned over patienten, ned i et sår, ned i maden og andet, og det er jo god hygiejne, det siger næsten sig selv. Det er jo en af årsagerne til, at man tidligere har brugt hovedbeklædning indenfor hospitalsvæsnet, og man bruger det stadig som en helt naturlig del af beklædningen på operationsstuen. Mød hende i klippet her: