TV der bevæger dig

Sygeplejersker overtager redderes arbejde med sygetransporter

Sygeplejerske Mette Lønborg Eriksen skal snart klare noget af redder Steen Nielsens arbejde

Sygeplejerskerne skal ledsage liggende patienter under sygetransporter mellem to hospitaler

1 af 2

Over 11.000 sygetransporter får en sygeplejerske som ledsager i stedet for en redder fra Bios eller Responce. Det besluttede Region Syddanmark mandag

Mette Lønborg Eriksen og Steen Nielsen træder ind i en sygetransportbil fra Bios. Hun er sygeplejerske og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Han er redder hos Bios i Esbjerg. Måske skal de snart til at arbejde sammen. Side om side.

- Det bliver da spændende, fordi vi som reddere får et indblik i deres arbejdsmetoder, siger Steen Nielsen.

Ledende oversygeplejerske på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, Christian Jørgensen, kalder løsningen for et "kvalitetsløft".

- Forstået på den måde, at vi som sundhedsfagligt personale er med på hele vejen fra sygehus til sygehus og undervejs kan observere, pleje og behandle patienten ganske som vi plejer at gøre det sygehuset, siger han.

Mette Lønborg Eriksen er en af de 12 sygeplejersker fra Sydvestjysk Sygehus, der fra den 1. juli skal ledsage liggende patienter mellem to sygehuse.

- Det er jo i grunden det samme arbejde, som jeg udfører til daglig som sygeplejerske. Nu er det bare på hjul i stedet, siger hun.

Det er regionspolitikerne i Region Syddanmark, der i dag mandag har besluttet, at reddere på denne måde kan erstattes af sygeplejersker. Der er stadig større behov for sygetransporter, fordi sygehusvæsnet bliver stadig mere centraliseret. Da der samtidig er mangel på reddere, prøver regionspolitikerne at løse problemet på denne måde. Men det tager dog kun den absolutte top af isbjerget "Mangel på reddere".

- Vi mangler omkring 50 reddere for at være fuldtallige. Den her løsning betyder, at kun lidt i den sammenhæng, siger ambulancechef i Bio, René Sigvartsen.

Ordningen begynder den 1. juli og varer i første omgang et år. Herefter vil politikerne vurdere om den skal fortsætte. Sygetransporterne bliver placeret i Odense, Kolding, Aabenraa og Esbjerg. Det er ambulancefirmaet Responce, der kører i Kolding-området og på Vestfyn, men ordningen er den ssamme her.

Sygeplejerskerne kan komme til at ledsage liggende patienter i over 11.000 transporter om året.

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden