Sygeplejersker snydt for millioner

Sygeplejersker i Region Syddanmark er blevet snydt for millioner af kroner. Regionen har uretmæssigt trukket medarbejdere for afspadsering, hvis deres timenorm ikke har været udfyldt. Regionen afviser.

- Det er ellers ret simpelt, siger kredsformand John Christiansen, Dansk Sygepleje Råd i Region Syddanmark, til TV SYD. Hvis en medarbejder arbejder flere timer i en normperiode, skal vedkommende have overtid. Hvis derimod time-normen ikke er opfyldt, må arbejdsgiveren ikke modregne i afspadseringen.

Skal have 6,6 mio. kr.

På Odense Universitetshospital skal 850 sygeplejersker havde 6,6 mio. kr. udbetalt med lønnen i denne måned. Det drejer sig om løn for omkring 29.500 mer- og overarbejdstimer siden 2005.

- Det har været et irriterende langt sagsforløb , siger sygeplejerskernes kredsformand. Nu afventer vi, at de ansatte i Odense får deres penge, og så vil vi se nærmere på andre sygehuse i Region Syddanmark.

Praksis

TV SYD er vidende om, at praksis med at trække i afspadseringen også foregår på Sygehus Lillebælt, som dækker Vejle, Kolding, Fredericia, Give og Middelfart.

I Odense ville ledelsen ikke anerkende sygeplejerskernes krav. Efter flere års møder og trusler om voldgiftssager er parterne dog blevet enige om efterbetalingen. John Christiansen ved ikke, om omfanget på andre sygehuse er ligeså stort som på Odense Universitets Hospital.

Betalt to gange

Sundhedsdirektør Jens Elkjær, Region Syddanmark, afviser, at Region Syddanmark har snydt sygeplejerskerne.

- Vi betaler selvfølgelig, hvad vi skal efter overenskomsten. Der har bare være uenighed om, hvordan man skulle afregne, når to medarbejdere byttede vagter hen over en norm-skiftet. I Nogle tilfælde er vi kommet til at betale timerne to gange, fordi en medarbejder er kommet i minustimer, mens en anden har fået overtid på grund af bytningen.

- Jeg kan ærgre mig over, hvis den her sag betyder, at vi må stramme reglerne og være mindre fleksible, siger Jens Elkjær til TV SYD

Går ud over fleksibilitet

Han er ikke vidende om, at samme praksis med time-opgørelse bruges på andre sygehus i regionen.

- Men det er klart noget, vore personale-afdelinger vil se nærmere på efter sagen i Odense.

- Vi betaler selvfølgelig efter overenskomsten. Men det kommer til at gå ud over fleksibiliteten - for de ansatte og måske for patienterne.

Skal holde budget

Regionen udbetaler de 6,6 mio. kr. i denne måned løn. sundhedsdirektøren afviser, at det vil betyde, at sygeplejerskerne skal "løbe hurtigere resten af året".

- Men pengene skal naturligvis findes inden for de rammer, som sygehusets har fået. Men nu har Odense Universitets Hospital et budget på flere milliarder, som en ekstra-regning på 6,6 mio. kr. gør nok ikke den store forskel.