TV der bevæger dig

Syv års fængsel for dødsvold

00:39

Det var her i det nedlagte alderdomshjem i Bredsten, at dødsvolden fandt sted.

1 af 2

Den 41-årige Jan Hartmann Jensen blev idømt syv år i fængsel for at slå sin samlever Birte Kristensen ihjel sidste år. Han blev dømt for vold med døden til følge efter langvarig mishandling af kæresten i hendes lejlighed i Bredsten.

Obduktionen af Birte Kristensen viste, at kvinden havde talrige brud på ribbenene, en sammenklappet lunge og en ødelagt milt. Og de skader skyldtes angiveligt den voldelige samlever under et overfald i oktober sidste år.

Forsøgte at tage arv

Ud over den alvorlige tiltale for vold med døden til følge er der rejst tiltale mod manden for dokumentfalsk og bedrageri. Også her blev den 41-årige kendt skyldig.

Manden har forfalsket en underskrift på Birte Kristensens testamente for selv at fremstå som arving.

Retten i Kolding bestemte også, at han skal 107.000 kr. i erstatning til Birte Kristensens yngste søn, der er under 18 år.

Ringede selv 1-1-2

Det var manden selv, der i oktober ringede 112, efter at han ifølge eget udsagn fandt sin kæreste liggende livløs i sengen. Ambulancelægen, som ankom til stedet forsøgte at genoplive kvinden, men hendes liv stod ikke til at redde.

På baggrund af oplysningerne fra obduktionen fattede politiet mistanke til kvindens samlever og sigtede ham for drab.

Tiltalen om vold med døden til følge bygger på en vurdering af, at det ikke har været mandens hensigt at dræbe kvinden. Det betyder desuden, at manden står til en langt mildere straf, end hvis der havde været tale om drab.

Strafudmåling senere

Den typiske straf i drabssager er fængsel i 12 år. Når der er tale om vold med døden til følge, er straffen væsentligt lavere, omkring halvdelen. Den maksimale straf er 10 års fængsel.

Dommen om vold med døden til følge bygger på en vurdering af, at det ikke har været mandens hensigt at dræbe kvinden.

Statsadvokaten afgjorde i juli, at der kun skulle rejses tiltale for vold med døden til følge - og ikke for drab. Det fik flere til at kritisere, at voldelige ægtemænd fik strafmæssig rabat, hvis volden er foregået over længere tid.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden