Tønder Sygehus igen i farezonen

Region Syddanmark vil spare 200 millioner kroner i næste års budget. Det kan ramme sygehuset i Tønder, der atter må kæmpe for livet

De har prøvet det før. At være i farezonen. Og de har prøvet det før. At få frataget afdelinger af sygehuset. Nu må sygehuset i Tønder igen ud at kæmpe for at overleve. Klinikleder Jonna Bruhn har arbejdet på sygehuset i 25 år. 

- Vi gør et godt stykke arbejde her, som kun får ros, siger hun til TV SYD. 

Tidligere har Tønder Bank rejst sig for at forsvare byens sygehus. Det skete i 2002. Den gang der var 330 ansatte på sygehuset. Den gang sygehuset var en selvstændig enhed under Sønderjyllands Amt. I dag er der 60 ansatte på et sygehus, der administrativt hører under Sygehus Sønderjylland med Aabenraa Sygehus som den meget store storebror.  

Men borgmester i Tønder Kommune, Laurids Rudebeck, lægger sig ikke bare ned. Han gør sig nu klar til at banke på regionspolitikernes døre for at overbevise dem om, at de ikke skal spare Tønder Sygehus væk. Især frygter han, at skadesklinikken bliver fjernet. 

- Hvis det sker, vil borgerne i kommunen opleve at få meget langt til den nærmeste skadesklinik. Det er ikke rimeligt, at de må helt til Aabenraa for at få behandlet skader, som vi her sagtens kan tage os af, siger han til TV SYD. 

Laurids Rudebeck henviser til at omkring 4.000 patienter hvert år bliver behandlet i Tønder fremfor at skulle tage turen til Aabenraa. 

De sygehuse, der mærker kniven for struben er Brørup, Give, Middelfart, Nyborg og altså Tønder. 

Lige nu regner forvaltningen i Region Syddanmark på økonomien, sygehusenes geografiske placeringer, konsekvenser for medarbejdere og patienter.

Marianne Mørk Mathiesen fra Liberal Alliance anerkender, at det kan blive de mindre afdelinger, der må holde for.

- De små matrikler er dyre i drift, og vi bliver nødt til at lægge dem sammen, siger hun til Fyens Stiftstidende. 

Der står et bredt forlig bag spareplanen. Alle bortset fra Enhedslisten er med. 

Planen bliver formentlig vedtaget på et ekstraordinært regionsrådsmøde på onsdag den 7. oktober.