Tablet får 72-årige Anya ud af sengen

72-årige Anya Høyer har været med i et forsøg, som hjælper ældre til bedre at kunne klare sig selv i hverdagen. Tilbuddet bliver nu gjort permanent.

- Kan du selv gå på toilettet? Sådan lyder et af de første spørgsmål, når ergoterapeut Jannie Tinggaard besøger ældre borgere i Vejen Kommune.

I dag er det Anya Høyer, der har besøg, og svaret er ”ja”. Et svar, Jannie Tinggaard straks taster ind i det digitale træningsprogram ”DigiRehab” sammen med Anya Høyers svar på en række lignende spørgsmål.

Herefter skal Anya Høyers fysik tjekkes. Hun skal udføre en række simple øvelser: sidde ret op og ned, hæve venstre knæ mod højre albue, gå, stå på tå, gå ned i knæ og lave mavebøjninger.

quote

Det giver mig mere livslyst, og så kan jeg mærke fysisk, at det giver mig meget mere, at jeg kan mere, end da vi startede.

Anya Høyer, Jels

Resultaterne af de fysiske tests tastes også ind på tabletten, og på nogle få minutter autogenererer programmet et træningsprogram, der er skræddersyet til at sætte ind med øvelser netop dér, hvor Anya Høyer har mest brug for træning.

Anya Høyer fik tilbud om træning, da hun søgte hjemmehjælp:

- Jeg lider af slidgigt, psoriasisgigt og nogle uforklarlige rysteanfald, og tilbragte efterhånden al min tid i sengen, fortæller Anya Høyer, og fortsætter:

- Men træningen betyder, at jeg nu indimellem selv kan gøre rent. Det har betydet mega-meget for mig, siger hun.

Kan spare hjemmehjælp

Foreløbigt har kommunen ikke kunnet spare på hjemmehjælpen hos Anya Høyer, men ifølge teamleder Line Juhl er besparelser på sigt ét af formålene:

- Vi gør det først og fremmest for at give de ældre bedre livskvalitet, men det er klart, at besparelser er en mulighed, siger hun til TVSYD.

I Viborg Kommune – som er længere fremme med brugen af DigiRehab – viser en ny effektrapport, at kommunen sparer gennemsnitligt 47 minutters hjemmehjælp pr uge på de borgere, der har gennemført træningsperioden.

En træningsperiode varer 12 uger, og når først en fysio- eller ergoterapeut har lavet den fysiske test, kan træningen foregå i hjemmet. Alle øvelser vises i en video, og derfor kan det almindelige plejepersonale hjælpe de ældre borgere med øvelserne. Træningen varer 20 minutter to gange om ugen.

I Vejen har 53 ældre været igennem træningsforløbet, og de fleste er blevet fysisk stærkere. 64 procent er blevet mere selvhjulpne. Et resultat der har fået kommunen til at gøre tilbuddet permanent.