TV der bevæger dig

Talkrig om ulovlig lastbilkørsel

Strid om tal om udenlandske chaufførers ulovlige kørsel i Danmark.

En artikel på TV SYDs hjemmeside har udløst en veritabel talkrig omkring udenlandske chaufførers ulovlige kørsel i Danmark. Henning Hyllested, (EL) Esbjerg, stiller spørgsmål til justitsministeren.

Henning Hyllested frygter, at politikerne har fået forkerte tal oplyst, og han har derfor bedt justitsminister Morten Bødskov forklare, hvad der er rigtigt og forkert.

Hver fjerde

TV SYD fortalte mandag, at politiet i år har gennemført 1150 kontroller af, om udenlandske chauffører kører mere end tre transporter i Danmark pr. gang. Det er det, som med et fint ord hedder cabotage-kørsel.

Alene i år skulle politiet have rejst 273 sigtelser mod udenlandske chauffører. Det svarer til at hver fjerde udenlandske chauffør kører ulovligt i Danmark.

Bestridt

Det tal blev omgående bestridt af ITD (International Transport Danmark) i Padborg og Dansk Industri. De henviste til tal fra Rigspolitiets Tungvognssektion, som viste, at antallet af overtrædelser var langt mindre.

De to organisationer, hvor eksportvognmændene er organiseret, henviser til tal, som vicepolitikommissær Michael Balvits fra National Færdselscenter har givet Lastbil Magasinet. Heri afviser han formuleringen "1150 målrettede cabotagekontroller".

Gamle tal?

- Dette - gamle - tal dækker antallet af kontrollerede udenlandske køretøjer. Og tallet 273 sigtelser dækker over, at en udenlandsk chauffør godt kan inkassere flere sigtelser ved én kontrolaktion.

Ført bag lyset?

Henning Hyllested: Nyt spørgsmål om cabotagekørsel.

Talkrigen har fået Henning Hyllested (EL) til at stille justitsminister Morten Bødskov endnu et spørgsmål.

- Hvis det passer, så er politikerne ført bag lyset med forkerte tal, siger han til TV SYD.

- Efterhånden er jeg helt i tvivl om, hvad pengene til indsatsen mod ulovlig cabotagekørsel er blevet brugt til ? og hvordan man har tænkt sig at bruge de ?nye? 7,5 mio.kr.

Social dumpning

Henning Hyllested henviser til en aftale mellem regeringen og Enhedslisten om øget indsats mod social dumpning i Danmark. Her blev der afsat yderligere 7,5 mio. kr. til målrettet indsats mod cabotagekørsel - oven i de 10 mio. kr. der allerede er afsat.

Henning Hyllested undrer sig over, at chefen for Nationalt Færdselscenter kan afvise tallene, som TV SYD bragte. I et svar, som Hyllested modtog tidligere på ugen fra justitsministeren står højt og tydeligt, at "pr. 30. september 2012 er der gennemført cirka 1.150 målrettede cabotage¬kontroller".

Altså præcist det samme tal, som TV SYD havde fundet i et notat på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside...

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden