Tandplejere holder scorefest

Det er ikke kun på fodboldbanen, at der scores og skabes succes i Esbjerg. Også tandplejerne fester, fordi nye tal for tandsundheden scorer højt.

- De flotte tal for tandsundheden er opnået siden kommune-sammenlægningen i 2007, og succesen vises sort på hvidt i de tabeller, som kaldes SCOR-tabellerne. Det er derfor, vi kalder dagen i dag for vores SCOREFEST, siger overtandlæge Jette Fries.

Halvt så mange huller

Antallet af børn uden huller i tænderne er stigende på alle årgange. For eksempel er antallet af huller næsten halveret for kommunens 5-årige børn siden 2007, og de 15-årige har 25 procent færre huller nu.

- Det er meget flotte resultater, og særlig glæder vi os over, at vores 5-årige børn nu har bedre tandsundhed end de 5-årige børn fra eksempelvis København og Odense. Det er aldrig sket tidligere, noterer overtandlægen.

Forebyggelse

Tandplejens knap 90 medarbejder har torsdag været samlet til kursus - og her er de nyeste tal blev modtaget med stor glæde.

De flotte resultater skyldes, at der satses på forebyggelse frem for på behandling. Det er i høj grad klinikassistenterne, der har stået for forebyggelsen. Tallene viser nu, at det er lykkedes for Tandplejens engagerede medarbejdere at komme igennem med budskabet om, hvad forældre og børn kan gøre for at passe godt på tænderne.

Ingen fluor i drikkevand

Overtandlægen peger på, at de nye storklinikker giver optimale vilkår for samarbejdet omkring børnenes tandsundhed.

Esbjerg er et område i Danmark helt uden fluor i drikkevandet. Det ved børn og forældre nu. Derfor skal der altid børstes med tandpasta med særlig stort indhold af fluor.

- Tandpastafabrikanterne har fortalt os, at salget af tandpasta med højt fluorindhold (1450 ppm fluor) topper i Esbjerg, siger Jette Fries.

Skal spare 25 pct.

I de kommende fire år skal der spares ca. 25 pct. på personalet i Tandplejen. På kurset i dag skulle personalet sætte fokus på, hvordan den gode udvikling i tandsundhed kan fastholdes - trods den planlagte besparelse på Tandplejen.