Thomas Banke trækker sig som borgmester

Thomas Banke (V) trækker sig som borgmester i Fredericia. Det meddelte han på et pressemøde i byrådsalen kort efter klokken 16.00 torsdag.

Thomas Banke fortsætter som medlem af Venstre og menigt medlem af byrådet.

Han begrunder sin fratræden med, at hans person står i vejen for partiet Venstre og udviklingen i Fredericia.

Thomas Banke understregede på mødet, at han ikke vil blande sig i valget af en ny borgmester i Fredericia.

- Jeg har ikke indgået nogen aftaler, og jeg kender ikke min politiske fremtid i byrådet, sagde han.

Thomas Banke gentog, at han har lært af sine fejl.

- Jeg skal ikke have et kommunalt kreditkort, betonede han.

Han har været landets mest omtalte og omstridte borgmester, siden det kom frem, at han i flere år har haft rod i sine kørsels- og rejseafregninger.

Sagerne førte til, at Thomas Banke i en periode har været sygemeldt, men onsdag vendte han tilbage til borgmesterkontoret.

En gruppe af hans partifæller fra byrådet valgte dog herefter at ekskludere ham fra Venstre, fordi de ønsker, at han trækker sig fra borgmesterposten.

Den aktion blev dog mødt med en mod-eksklusion af de fire utilfredse Venstre-medlemmer, hvorefter Thomas Banke igen kunne indtræde i partiet.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, lagde torsdag formiddag afstand til Thomas Banke.

Han kaldte sagen i Fredericia for noget rod og slog fast, at Venstre ønsker en ændring af styrelsesloven, så der bliver bedre muligheder for at skifte en borgmester ud i løbet af valgperioden.

I kølvandet på sagen har indenrigsminister Margrethe Vestager (R) flere gange sagt, at det skal gøres nemmere at afsætte en borgmester. Det synspunkt har vundet bred opbakning på Christiansborg.