Thomas røg i fængsel - nu er han kokkeelev på kendt hotel

Thomas Jensens har siddet i fængsel og ikke altid haft det lige let. Nu er han i lære som kok, og i dag vender han tilbage til skolen i Sønderborg, som hjalp ham på vej.

Efter 10 måneder i fængsel begyndte Thomas Jensen på Sønderborg Produktionshøjskole. Her mødte han læreren Lone og køkkenchefen Klaus, hos hvem han fik læreplads. Onsdag vendte Thomas tilbage på skolen i Sønderborg, der gav ham skubbet videre. 

- Da jeg startede her på produktionsskolen, gad jeg ikke særlig meget. Så røg jeg ind hos Lone, som var i køkkenet. Hun fik mig op og i gang og gav mig lyst til at stå op om morgenen og komme i skole, siger Thomas Jensen. 

Trods opmuntringen kom Thomas Jensen igen ind at sidde i fængslet i 50 dage. 

- Da jeg kom ud igen, fik jeg en rigtig skideballe af Lone, og så fandt jeg ud af, at hun nok egenligt havde ret. Jeg er snart 23 år og skal finde en uddannelse. Jeg kan ikke rende rundt og lege gangster hele mit liv. 

Efterfølgende mødte Thomas Jensen køkkenchefen på Comwell, Klaus Græns. Her fik han 14 dages praktik, og praktikken blev hurtigt skiftet ud med en elevplads. Der har han været de sidste syv måneder. 

Motivation for eleverne

Produktionsskolen er et sted for unge mennesker med udfordringer, og her kan de prøve forskellige værksteder af og få vejledning. Onsdag fik skolen besøg af køkkenchefen og eleven. 

- Det giver motivation til de elever, der synes, det hele er rigtig svært og ikke tror på, at det kan lykkedes for dem. Men hvis bare man er vedholdende og har de rigtige mennesker omkring sig, kan alt lykkes. Man skal bare ville det – det er ikke noget, der kommer af sig selv, siger Lone Jensen, Værkstedsleder, Sønderborg Produktionsskole. 

Klaus Græns fortalte også om, hvordan det er at tage elever ind, som er tidligere kriminelle. 

- Jeg har det på den måde, at de har afsonet deres straf – de har afsonet overfor samfundet, og så har de også gjort det overfor mig. Jeg skal ikke være den, der vælger folk fra, fordi de har dummet sig engang, siger Klaus Græns. 

Thomas Jensen har fået et skub i den rigtige retning, og på grund af skolen og elevpladsen har han ikke været misbruger i over et år. 

- Min fremtid ser lovende ud. Jeg ser mig selv som køkkenchef, når jeg er færdiguddannet og har mit eget sted. Det er min drøm, siger han.