Thor har det godt - kritik af TV Avisen

Tønders borgmester kalder TV-Avisens indslag om babyen Thor for temmelig tendentiøst og misvisende. Thor har siden august været anbragt det samme sted, og han trives og har det godt, siger borgmester Laurids Rudebeck.

- Der er ro og stabilitet omkring ham, fastslår borgmesteren.

Han går til angreb på eksperter og landspolitikere:

- Jeg er godt træt af såkaldte eksperter og mediesøgende politikere, der straks stiller sig i kø for at udtale sig skråsikkert om komplekse sager, de kun har et overfladisk kendskab til. Det er let at sidde på Christiansborg eller et universitetskontor uden at have ansvar og være bedrevidende og fordømmende. Hvis man bevægede sig ud i virkeligheden, ville man opdage, at tingene ikke altid er så enkle, siger Laurids Rudebeck.

Thor reagerede på bortførelsen

TV Avisens søndagsmagasin, 21 Søndag, forsøgte at tegne et billede af en dreng, som er blevet kastet rundt fra en plejefamilie til den næste.

Siden babyen kom hjem i juli, har han været anbragt i tre familier.

Laurids Rudebeck forklarer, at den månedgamle dreng reagerede kraftigt på bortførelsen og forældrenes flugt rundt i Europa. Drengen var præget af de dramatiske begivenheder - og samtidig kom plejefamilien under voldsomt pres på grund af den store offenlige opmærksomhed.

Midlertidigt anbragt i ni dage

- Efter knap en måned var det akut nødvendigt at finde en ny plejefamilie til Thor. Indtil det var på plads, fik Thor fra den 18. august midlertidigt ophold hos en anden familie.

Den 27. august kom han til sin nye plejefamilie. Her har han været lige siden. Han trives godt, og der er også god kontakt mellem Thor og de biologiske forældre, noterer borgmesteren.

DR-journalister havde alle oplysninger

- Disse oplysninger har DR-journalisterne også fået. Men oplysningerne var tydeligvis ikke interessante nok i forhold til den fastlagte dagsorden. I sagen har vi forsøgt at være så åbne som muligt, samtidig med at vi respekterer vores tavshedsforpligtelse, siger borgmester Laurids Rudebeck.

Han medgiver, at de tre skift ikke er optimalt.

- Det kunne bare ikke være anderledes. Og jeg bliver ret irriteret, når bedrevidende landspolitikere og såkaldte eksperter, der ikke kender til sagen, stiller sig op foran mikrofoner og tv-kameraer og udtaler sig om, at man bare skulle have fundet den rigtige familie fra starten. Det er nemt at sige. Virkeligheden er imidlertid, at ingen kunne have forudset, at det blev nødvendigt at skifte plejefamilie.

Ingen har svigtet

- Jeg mener ikke, at nogen har svigtet. Vi handlede i situationen, hvor der var behov for det. Og det helt afgørende er, at Thor har det godt, og at der i en lang periode har været ro og stabilitet om ham, siger Laurids Rudebeck.

I sin pressemeddelelse gør borgmesteren også op med en fejlagtig oplysning i 21 Søndag: Her blev det oplyst, at Tønder Kommune tvangsfjernede Thor, fordi myndighederne mente, at forældrene er stofmisbrugere. Det er ikke korrekt. Tønder Kommune har aldrig påstået, at forældrene er stofmisbrugere, og det er ikke stofmisbrug, der ligger bag tvangsfjernelsen.

Kommunens beslutning om tvangsfjernelse blev stadfæstet af Ankestyrelsen den 22. september. Herefter har Thors forældre indbragt sagen for domstolene.