Tidligere ansat i skarp kritik af ungdomskollektiv

- Det er et slaraffenland for de unge. Sådan beskriver en tidligere ansat, Andreas Bonnichsen, det kommunale ungdomskollektiv Bjerggade otte.

Han fortæller, hvordan de unge beboere - ofte med psykiske, følelsesmæssige og sociale vanskeligheder ? kun fik det dårligere af at være på institutionen.

- I den tid jeg var der, var der ikke nogen, der fik det bedre. Og siden jeg stoppede, har jeg ikke hørt, at nogle af beboerne skulle være kommet videre siger Andreas Bonnichsen.

Ungdomskollektivet er beliggende i en ældre villa centralt i Aabernaa. Og der kan de unge praktisk talt gøre, hvad de vil. Andreas Bonnichsen fortæller, at mange af de unge allerede fra morgenstunden af er påvirket af hash. Og som dagen skrider frem bliver rusmidlerne kun stærkere.

- De går ofte ned og køber en liter benzin. Derefter sætter de sig op på deres værelser, hvor de sidder og sniffer dampene op fra en flaske. Tog vi benzinen, så skaffede de lynhurtigt noget nyt.

Alle former for stoffer

Udover at ryge hash har Andreas Bonnichsen også oplevet, at de unge har taget amfetamin og kokain, men eftersom pædagogerne ikke må undersøge værelserne, følte pædagogerne det umuligt at sætte en stopper for det massive misbrug.

Ifølge Andreas Bonnichsen, så har de unge beboere nemt ved at skaffe stoffer i Aabenraa. Pengene skaffer de typisk via penge tjent ved tyveri eller ved at undlade at tage deres medicin for så bagefter at sælge det videre.

"En dum perker"

Andreas Bonnichsen forsøgte flere gange at sætte en stopper for det massive misbrug, men hver gang uden succes.

-De blev mere og mere ligeglade. Jeg fik bare af vide, at jeg var et "fuckhoved" og "en dum perker". De blev mere og kriminelle for hver dag der gik.

Den manglende disciplin fik Andreas Bonnichsen til at miste modet.

-Det er frustrerende, at man forsøger at gøre et arbejde, men kan ikke udføre det. Det er skruen uden ende. Man udretter intet, fortæller han.

Der mangler disciplin

Andreas Bonnichsen har i dag ikke længere noget med ungdomskollektivet at gøre. Han har sagt stop. Han mener, at disciplinen på Bjerggade otte er for slap, og at den skal strammes op, hvis beboerne skal have noget ud af deres ophold.

-Der skal en hårdere linje til. Det skal være mere hårdt og kontant. Mens jeg var der, blev det mere og mere sløset, og til sidst var flere i ledelsen fuldstændigt ligeglade - det skal de have ændret, siger han.

Vi har i dag forsøgt at få en kommentar fra forstanderen af Bjerggade otte, Sven Hansen Tarp, men han har ikke haft mulighed for at medvirke.