Tidligere kriminel laver udslusningssted i kolonihave

Henrik Gram Jørgensen har fået 20.000 kroner af kommunen til at købe en kolonihave. Stedet skal fungere som frirum for tidligere fængselsindsatte.

Henrik Gram Jørgensen er tidligere kriminel og har flere gange været i fængsel. Men efter han kom til Kolding og begyndte at komme i kolonihaveforeningen Springbjerg, har hans liv ændret sig radikalt.

- Det har været så dejligt at komme et sted og gå tilhånde hos nogle mennesker, som ikke bare så mig som kriminel, men som kunne lide at være sammen med mig, og jeg kunne hjælpe med lidt af hvert i deres haver og gøre noget meningsfuldt, fortæller Henrik Gram Jørgsensen.

Personligt synes jeg, at alle skal have en chance til

"Tusch" som Henrik Gram Jørgsensen kaldes af de andre beboere i Springbjerg Kolonihaveforening stiftede i 2015 foreningen "Frirum", som har til formål at hjælpe tidligere ansatte tilbage til samfundet.

Frirum med Henrik Gram Jørgsensen i spidsen har netop fået bevilget 20.000 kroner af Social- og Sundhedudvalget i Kolding Kommune til at leje en kolonihave i foreningen Springbjerg. 

Foreningen Frirums formål:

  • At være mødested for tidligere indsatte, pårørende og personer som aktuelt afsoner udenfor fængslet.
  • At skabe netværk og medvirke til / støtte målgruppen til en kriminalitetsfri fremtid.
  • At fremme ”hjælp til selvhjælp” begrebet hos målgruppen.
  • At fremme viden og forståelse i samfundet for målgruppen via oplæg, foredrag og skriftlig information.

Stedet skal fungere som aktivitets- og mødested, hvor tidligere indsatte og deres pårørende kan etablere et nyt netværk, og som giver dem noget at stå op til. For eksempel at sætte huset i stand, gå praktisk til hånde, dyrke grøntsager m.m., således at huset kan bidrage til at bryde isolationen og give dem indhold i dagligdagen.

-Jeg er sikker på, at sådan et sted vil kunne gavne andre i samme situation, som jeg stod i får nogle år siden. For når man kommer ud efter et fængselsophold, har mange ingen arbejde og kun lidt tilknyning til familie og venner, og man kan så let blive isoleret, og dermed kan man let falde i kriminalitet igen, fortæller Henrik Gram Jørgensen til TV SYD.

Formanden for Haverforeningen Springbjerg, Evald Lauridsen, fortæller til TV SYD, at han er som udgangspunkt meget positivt indstillet over for projektet.

- Der findes ingen "dårlige" mennesker her ude i Springbjerg, og personligt synes jeg, at alle skal have en chance til. Jeg ser det her som et interessant projekt og vil også anbefale, at Henrik Gram Jørgensen får lov til at leje en kolonihave til formålet på det bestyrelsesmøde, vi har i foreningen i den kommende weekend. 

- For at være medlem af kolonihaveforeningen Springbjerg, kræver det blot, at man overholder alle vedtægter og opfører sig ordenligt. Så hvis de her mennesker kan det, så ser jeg ingen problemer i, de også kommer her, siger kolonihave-formand, Evald Lauridsen.

Ud over leje af kolonihave kan de 20.000 kroner også bruges til aktiviteter for brugerne. Hvis projektet kommer til at fungere efter hensigten, kan der søges penge igen i 2017.

Henrik Gram Jørgensen og Lis Ravn Ebbesen i kolonihaven Springbjerg.
Henrik Gram Jørgensen og Lis Ravn Ebbesen i kolonihaven Springbjerg.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Bevillingen ligger i forlængelse af Kolding Kommunes frivillig-politik. Kommunen var den første i Danmark, der formulerede en frivillig-politik for 25 år siden  og har i år brugt 268 pct. af det statslige tilskud til kommunerne til frivilligt socialt arbejde (§ 18-puljen efter Serviceloven). 

Dermed er Kolding Kommune den kommune i landet, der bruger suverænt flest penge på frivilligt socialt arbejde.

- Vi giver pengene, fordi vi tror på, at selvhjælpsgrupper kan hjælpe mennesker. Der er ikke brug for folk på samme måde i et kommunalt tilbud, som der er i et frivilligt tilbud, og det får brugerne i et frivilligt tilbud til at tage medansvar for at foreningen fungerer, fortæller Lis Ravn Ebbesen, formand for Social- og Sundhedsudvalget (SF) i Kolding Kommune.