Tønder har lært af sex-sagen

Tønder Kommune har i dag en handleplan, hvis der opstår mistanke om seksuelt misbrug af børn. Det er erfaringer, som andre danske kommuner efterspørger i disse år.

Mandag blev endnu en sag om mishandling af børn indledt ved retten i Sønderborg. Det er et forældrepar fra Aabenraa, som er tiltalt for voldelig mishandling af deres fem døtre gennem 16 år.

Sagen rejser spørgsmålet: Hvordan kan den slags foregå gennem så mange år, uden at myndighederne griber ind?

Lærte lektien

I Tønder har de lært lektien efter den meget omtalte Tøndersag, hvor en far udlejede sine døtre til sex.

- Jeg synes også, at vi var professionelle i den sag, siger direktør Viggo Christensen, Børne- og ungeforvaltningen, Tønder, til TV SYD. Men vi var ikke skarpe nok.

I dag har Tønder Kommune lavet handleplaner, når der opstår mistanke om overgreb på børn. Der er lavet retningslinier for, hvornår daginstitutioner og skoler skal indberette deres observationer. Og den tværfaglig struktur er forstærket.

Sender to medarbejdere

- I dag sender vi altid to medarbejdere ud, hvis der foreligger mistanke om f.eks. seksuelle krænkelser, fortæller forvaltningsdirektøren. Vi er blevet mere skarpe i dag.

De erfaringer vil mange kommuner gerne trække på. Tønder får jævnligt henvendelser fra andre kommuner, som gerne vil være af erfaringer fra kommunen.