Tønder Kommune kunne ikke erklære havneudvalgsformand inhabil

Tønder Kommune havde ikke kompetence til at erklære formand for Rømø Havn inhabil i forhandlinger med en virksomhedsejer.

Tønder Kommune besluttede sidste år at erklære formanden for Rømø Havn, Thomas Ørting Jørgensen, inhabil i forhandlinger med indehaveren af virksomheden Greece (tidligere KLS Energy A/S), Karsten Lynge Skovsted. Men det havde kommunen ikke kompetence til, fastslår Statsforvaltningen. Det fortæller Tønder Kommune selv i en pressemeddelelse.
 
Beslutningen om at erklære havneformanden inhabil havde afsæt i langvarige stridigheder mellem havnen og KLS, der på det tidspunkt opererede på Rømø Havn. 

 
Havnen på Rømø er en kommunal selvstyrehavn med egen bestyrelse.
 
I sin afgørelse slår Statsforvaltningen fast, at den juridiske struktur af kommunale selvstyrehavne betyder, at kommunen ikke har kompetence til at træffe afgørelse om, hvorvidt et medlem af havnens bestyrelse er inhabil i behandlingen af konkrete sager.
 
- Vi tager naturligvis Statsforvaltningens afgørelse til efterretning og anerkender, at vi ikke havde ret til at erklære bestyrelsesformanden inhabil. Det betyder helt konkret, at kommunens afgørelse ikke længere er gældende, og at bestyrelsens tidligere beslutning om opbakning til formandens habilitet står ved magt, siger borgmester Henrik Frandsen.