TV der bevæger dig

Toldere vil træde på speederen

Toldere kan ikke stoppe en mistænkt, hvis vedkommende stikker af. (Arkivfoto).

Moderne toldere skal finde og fange smuglere på landeveje og motorveje. Men skulle en smugler finde på at tage flugten med speederen i bund, er der gode muligheder for at undslippe. Tolderne skal nemlig overholde fartgrænserne.

Det skriver Politiken fredag.

- Temmelig tumpet, siger Orla Olesen, der er tolder med mange års erfaring i det sønderjyske grænseland og desuden formand for Toldudvalget i Dansk Told- og Skatteforbund, til Politiken.

- Når vi kører baglandskontrol i Sønderjylland, kører vi som regel sammen med politiet i en politi-told-gruppe, og så er der jo ingen problemer. Men opdager vi mistænkelige køretøjer andre steder i landet, jamen så har vi svært ved at forstå, at vi skal slippe sagen, fordi vi ikke må køre efter en mistænkt. Selvfølgelig kan vi tilkalde politiet, men der holder altså ikke patruljevogne på hvert gadehjørne i alle landsdele, og tiden kan være en afgørende faktor i de her sager, siger Orla Olesen.

Skats indsatsdirektør, Erling Andersen, forstår frustrationen hos de toldere, der er tvunget til at slippe en formodet smugler på motorvejen, fordi han kører stærkere end de 110 eller 130 kilometer i timen, der står på vejskiltene:

- Men som det er lige nu, har jeg ingen intentioner om at ændre opgavefordelingen mellem danske toldere og dansk politi, siger han til Politiken.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden