Trafikoffer: Bare der havde været en fotovogn

Dorte Hansen blev påkørt af en lastbil i for høj fart. På et splitsekund ændrede hendes aktive liv sig til et smertehelvede. Hun tror, en fotovogn kunne have forhindret den forfærdelige ulykke.

21. maj 2014. Datoen står printet i hukommelsen. Efter et ærinde i Sønderborg kører Dorte Hansen mod sit arbejde på Aabenraa Sygehus. I sammenfletningen på vej ind på Alssundbroen kommer en lastbil tordnende afsted med høj fart. Hun når at se de store hjul i øjenkrogen, og forsøger at komme foran ved at sætte farten op. Men ulykken er uundgåelig.

Havde der holdt en fotovogn, så var ulykken slet ikke sket.

Lastbilen torpederer bagenden og maser bilen mod autoværnet. Dorte forsøger febrilsk og instinktivt at blokere bremsen, mens hun bliver slynget fra side til side. Bilen undgår kun lige akkurat at blive ramt af andre biler i begge retninger. 150 meter længere fremme havner den i det inderste spor i modsatte vejbane. Dorte ser direkte ned mod vandet 40 meter under hende. Hun bliver hurtigt klar over, at bilen ikke tipper ud over autoværnet. Men lige i sekunderne efter bilen er stoppet, får det totale chok hende til at føle, at Alssund er verdens ende.

Verden vendt på hovedet

Dorte Hansens bil var meget tæt på at blive ramt i begge kørselsretninger. Men hun slap mirakuløst fra ulykken med livet i behold. Hun er stadig ikke i stand til at arbejde, og ulykken har vendt op og ned på hendes tilværelse.

- Før var jeg fuldstændig aktiv. Jeg lavede en masse ting: Passede mit job, dykkede, spillede squash og var med mine børn til aktiviteter. Nu sidder jeg passivt hjemme og kan ikke fokusere i længere tid ad gangen, fordi jeg har smerter hele tiden. Jeg kan ikke deltage i pludselige aktiviteter, fordi jeg får ondt. Så det er ikke kun mig, der er ramt. Det er hele min familie. Hele vores verden er vendt fuldstændig på hovedet, siger Dorte Hansen til TV SYD. 

Dorte Hansen mener, at en fotovogn kunne have forhindret hendes ulykke. Video: Christian Kallenbach.

Fotovogne gør forskellen

Lastbilchaufføren erkendte ulykken, og han blev dømt for at have kørt med for høj fart.

Dorte Hansen mener, at en fotovogn kunne have gjort en afgørende forskel.

- Havde der holdt en fotovogn på den strækning, så havde chaufføren måske været opmærksom, og farten havde ikke været så høj. Så var ulykken slet ikke sket.

Folk er altid enormt kede af det, når de bliver ramt på deres pengepung. Men det er lige meget med deres egen krop, lemmer og fremtid.

Hun mener, at fotovogne er med til at skærpe opmærksomheden.

- Lige så snart folk opdager en fotovogn, så bliver man opmærksom. På farten, på hvor man kører og på, hvad der er foran og bagved. Men det var der ikke i mit tilfælde. Så han var ikke opmærksom på inderbanen. Han havde slet ikke set mig.

Ifølge Dorte Hansen, så ser kritikerne på fotovogne med et forkert fokus.

- Folk er altid enormt kede af det, når de bliver ramt på deres pengepung. Men det er lige meget med deres egen krop, lemmer og fremtid.

Lasagne i skuffen

Dorte Hansens skader er kommet som følge af de ryk bilen gav. Selvom hun havde sele på, så blev overkroppen slynget fra side til side. Det kostede to diskusprolapser, et piskesmæld, hukommelsestab og koncentrationsbesvær. Hun er lyd- og lysfølsom og har føleforstyrrelser i arme og ben. Så ulykken giver mange fysiske udfordringer.

- Skaderne i nakken, trykker ud på højre arm. Derfor kan jeg godt tabe ting. Jeg har haft lasagne nede i skuffen med bageplader mange gange.

Derfor roder det i familiens hjem i Asserballe på Als. Stuen flyder med kasser, køkkengrej og byggematerialer. Ved sofaerne står en dør, der er fjernet midlertidigt. Dorte og hendes mand er ved at lave nyt køkken. Indretningen skal være helt rigtig, så køkkenet fungerer optimalt i forhold til Dortes fysiske begrænsninger. En af de ting, som allerede er kommet på plads, er en speciel ovn, som Dorte nemmere kan komme til.

Jeg ville simpelthen ønske, at der var et reservedelslager, hvor man kunne få skiftet nogle ting ud.

Savner reservedelslager

For selvom hun nogle dage stadig har svært ved at erkende det, så har ulykken gjort hende handicappet.

- De dage hvor jeg slet ikke kan, hvor hele min krop den bare gør så ondt, der kan jeg kun ligge. Det er så uværdigt. Jeg ville simpelthen ønske, at der var et reservedelslager, hvor man kunne få skiftet nogle ting ud, forklarer Dorte Hansen.

Faktisk er hendes liv blevet lidt som i trafikken.

- Ligesom med et lyskryds, så har jeg mine røde dage, hvor man skal lade mig være og mine gule dage, hvor man godt kan snakke med mig og bede mig om nogle ting. På grønne dage kan jeg også være aktiv, indenfor det jeg formår. Men jeg skal stadig mindes om: Stop! Nu skal du ind og ligge lidt.

Dorte Hansen: Jeg ville ønske, at der var et reservedelslager. Video: Christian Kallenbach.

Koster samfundet en million

Dorte Hansen forstår ikke kritikerne.

En sag som mig koster samfundet mellem 600.000 og en million. Sænk farten. Så har vi slet ikke brug for fotovognene.

- Folk kan kalde det pengemaskiner eller lade være. Det nytter ingenting. Hvis bilisterne vil lemlæste sig selv eller andre, så er vi nødt til at have pengene et sted fra. For uanset om jeg ender på førtidspension, i flexjob eller i ordinært arbejde, så koster sådan et tilfælde, eller lad os kalde det sag, som mig, samfundet mellem 600.000 og en million.

Derfor er hendes opfordring klar.

- Sænk farten. Så har vi slet ikke brug for fotovognene.

Giv mig mit gamle liv tilbage

Dorte lægger sig på sofaen med store høretelefoner på. Hun trækker vejret dybt, og kobler omverdenen fra. Et nødvendigt pusterum, der fjerner fokus fra alt omkring hende. Roen kan indfinde sig. På den måde slipper hun, om end det kun er kortvarigt, smerterne og tankerne om både fremtid og fortid. For tiden før ulykken spøger stadig hele tiden.

Jeg vil bare gerne have mit gamle liv igen.

- Der holdt ingen fotovogn. Så chaufføren havde slet ikke set mig, og derfor blev jeg ramt. Uheldigvis for mig og min familie så kørte jeg bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Jeg vil bare gerne have mit gamle liv igen.

Dorte Hansen

  • 44 år og gift. Søn på 20 år og datter på 17 år.
     
  • Tidligere sygeplejerske i akutmodtagelsen/skadestuen på Aabenraa Sygehus.
     
  • Blev påkørt 21. maj 2014 på Alssundbroen af lastbil i for høj fart. Har været sygemeldt lige siden, og er nu i jobafklaring på kontanthjælpssats.
     
  • Udover de fysiske og psykiske mén, betyder ulykken også et fald i indtægt på 200.000 kroner om året.