TV der bevæger dig

Tre anholdte løsladt efter påsat brand i gammel fabrik

01:36

Foto: Local Eyes

1 af 2

Tre teenagere blev anholdt i forbindelse med en større brand i den ældste del af den nedlagte Voss-fabrik i Vester Voldgade i Fredericia søndag aften. De blev alle løsladt efter afhøring.

- Der har været adskillige tilfælde af hærværk i de gamle fabriksbygninger, siger vagtchef Lars Grønlund til TV SYD mandag morgen. Fabrikken har stået tom i lang tid, og vi ved, at den har været tilholdssted for unge mennesker.

Branden udviklede en del røg ? og tag-konstruktionen i den snart 120 år gamle bygning blev ødelagt.

- Vi udsendte ikke en beredskabsmelding, fordi der kun var lidt vind, og røgen steg næsten lige op. Men vi opfordrede alligevel folk i røgfanen til at gå indenfor og lukke vinduer og døre, noterer vagtchefen.

For et år siden blev det besluttet, at det gamle fabrikskompleks skal rives ned. Dog har det lokale museum kæmpet for at bevare de ældste bygninger, som daterer sig tilbage til 1899. Det er disse bygninger, som er skadet ved branden søndag aften. Den bevaringsværdige ejendom har 1500 kvadratmeter under tag fordelt på tre etager.

Fabrikskomplekses består af 16 bygninger med 22.000 kvadratmeter på hjørnet af Sjællandsgade og Vester Voldgade. Det sidste komfur blev produceret tilbage i 2007.

For et år siden blev bygningerne forsøgt solgt en sidste gang. Det lykkedes ikke ? og der for er de nyere bygninger dømt til nedrivning.

00:37

Fra branden i Fredericia søndag aften.

Luk video

Flere videoer fra Local Eyes

Fakta

Voss blev grundlagt 6. november 1878 af oberst Ernst von Voss. Virksomheden begyndte som et lille værksted med 2-3 mand og beskæftigede ved udgangen af 1949 440 personer.

I 1897 omdannedes firmaet til et aktieselskab, og grundlæggerens ene søn, Ditlev von Voss (1858-1930), blev administrerende direktør, medens den anden søn, Gustav von Voss (1866-1929), virkede som teknisk leder af virksomheden.

I årene omkring århundredskiftet oparbejdede de to brødre en betydelig eksport til de skandinaviske lande, Rusland, og selv så fjerne lande som Sydafrika og Mexico.

Udvidelser af fabrikken og forbedringer fandt løbende sted, specielt efter en stor brand i året 1931, og fabrikken omfattede i året 1950 et areal på 16.994 m2. Fabrikken blev udvidet igen 1961.

Fabrikationsprogrammet omfattede lysekroner, pendler, ampler, lampetter, gasvaskekedler, gaskomfurer, ovne, husholdningsartikler i støbejern, aluminium og rustfrit stål. Virksomheden blev til slut drevet af Elektrolux-koncernen.
Kilde: Wikipidea

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden