Trendforsker: Bliv lykkelig - ryd op og smid ud

Det er moderne at fokusere på oplevelser frem for ting, mener forsker, der råder alle til at gøre op med “tingsforstoppelsen” og få rydet op og smidt ud.

Vi har simpelthen nok ting derhjemme, og det er på tide at få ryddet op.

Så klart udtrykker trendforsker Louise Byg Kongsholm sig, når det handler om forbrug, og om det gør os lykkelige. Hun kalder det “tingsforstoppelse”.

Hun mener, der er tale om en ny trend.

- Det er helt klart en tendens, vi har set under opsejling gennem mange år, siger Louise Byg Kongsholm, trendforsker og direktør, PEJ Gruppen, Herning.

quote

Vi har simpelthen nok ting derhjemme, og det er på tide at få ryddet op.

Louise Byg Kongsholm, trendforsker, PEJ Gruppen

Der er ifølge hende tre rigtigt gode forklaringer på det:

  • En stigende urbanisering; vi lever på mindre plads.
  • En øget mobilitet; vi skal kunne flytte os hurtigt.
  • Tingsforstoppelse; vi har simpelthen nok ting derhjemme, og det er på tide at få ryddet op.

Med sin 31 Days Declutter Challenge vil X-perimentet i Esbjerg gøre op med det fænomen med en udfordring til at smide 496 ting ud på en måned.

På spørgsmålet, om det handler om ikke at slæbe så meget med sig eller om at frigøre sig, svarer hun:

- Frigørelsen fylder helt sikkert meget. Undersøgelser viser, at danskerne i dag hellere vil bruge penge på oplevelser end på flere ting. Det er andre elementer i vores liv, der har betydning. At man er sammen med andre mennesker og kommer ud og oplever ting, vil man hellere prioritere. Det betyder så, at man skal skære ned på noget af det andet, siger hun.

Der kom for alvor liv i tendensen i 2014 med en bestsellerbog, “The life-changing magic of tidying up” af Marie Kondo.

- Siden har tendensen spredt sig, primært i storbyerne. I Esbjerg har de fundet ud af at løbe med den, siger Louise Byg Kongsholm, der ikke er i tvivl om, at man får det bedre af at smide sine ting ud.

- Man kan selv lave testen og fylde traileren op med alt det, man finder i skuret eller garagen og så køre på lossepladsen og smide det væk. Man får den der umiddelbare lykkefølelse. Prøv at tænke, hvis man havde det sådan hver dag, fordi man fik ryddet op og smidt ud, siger hun og har da også nogle bud, hvad folk ikke vil skille sig af med.

- Sjovt nok er der nogle enkelte elementer, som folk ikke vil undvære, såsom deres smartphones og farve-tv, og så er der noget med kvinder og sko. Man kan aldrig få nok sko.