Tricktyven er ofte en kvinde

Siden 2008 er antallet af anmeldte tricktyverier mere end fordoblet. Og tricktyven er lige så ofte en kvinde, som det er en mand.

Antallet af anmeldte tricktyverier har siden 2008 været støt stigende.
Allerede før året er omme, viser Topdanmarks tal, at tricktyverierne er steget med 54 % fra 2008 til 2010.

Tricktyvene ringer typisk på døren hos folk og udgiver sig for at være en anden eller lyver om at ville låne telefonen, samle penge ind eller sælge lodder for på den måde at snyde sig ind i hjemmet og plyndre.

I ca. 50 % af tricktyverierne, er det en kvinde, der står bag.

- Vi har optalt ca. 514 tricktyverier, og i de sager er kønsfordelingen meget jævnt fordelt, siger Charlotte Haucke fra forsikringselskabet Topdanmarks butik i Haderslev.

- Selvom det økonomiske tab ved et tricktyveri som oftest er langt mindre end ved et indbrud, kan det være en utroligt ubehagelig oplevelse for offeret. Ved et tricktyveri er man jo ? modsat ved mange indbrud ? rent faktisk til stede under forbrydelsen og møder gerningsmanden, som udnytter folks naturlige hjælpsomhed, siger Charlotte Haucke.

Et klassisk eksempel på tricktyveri kommer fra en ældre kvinde, hvis eneste fejl var at åbne døren for en ung pige.

- Pigen fortalte, at hun lige var flyttet ind i opgangen, men ikke havde fået sine nøgler endnu. Hun ville derfor gerne bede om et glas vand. Den ældre kvinde gik ud og hentede vand sammen med den unge pige, mens en anden pige stjal fra kvindens hjem, fortæller hun.

- Sørg for kun at åbne for folk, du kender, og lav faste aftaler med f.eks. hjemmehjælpere og håndværkere, så du ved, hvem du har med at gøre og hvornår. Undgå også at have for mange kontanter liggende hjemme, og gem dine smykker et uventet sted, de ikke kan gætte. Tricktyvene går typisk efter kontanter, smykker eller andre letomsættelige værdier, siger Charlotte Haucke.