TV der bevæger dig

Trine Gadeberg vild med hårdkogt sønderjyde

Trine Gadeberg (nr. 2 fra højre), som blandt andet er kendt fra City Singler, er fascineret af sønderjylland og en helt særlig sønderjysk delikatesse. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Hvis man er til ægte, autentisk kultur i ferien, så har Syd- og Sønderjylland meget at byde på. Trine Gadeberg deler sommer-tips fra landsdelen.

Sommer og Sønderjylland. Det er to ting, der hører tæt sammen for den 48-årige sanger og kunstner, Trine Gadeberg.

Den bedste sønderjyske ”ferie-oplevelse,” jeg har haft, var på Als.

Trine Gadeberg, kunstner

- Det er ganske vist længe siden, jeg har holdt egentlig sommerferie i området, for jeg arbejder jo altid om sommeren. Men mange af mine sommerferier er gået med at lave revy i Sønderborg, så for mig hænger sommer og Sønderborg-revy tæt sammen, fortæller Trine Gadeberg.

Og for Trine Gadeberg har der været masser af gode oplevelser og inspiration at hente i det sønderjyske.

- Den bedste sønderjyske ”ferie-oplevelse,” jeg har haft, var på Als. 

- Faktisk var det ikke rigtig ferie, men en slags ”lejrskoleophold”, som vi var på i 1996, mens jeg gik på Ribe Statsseminarium. Vores lærer havde taget os med i sommerhus et helt fantastisk sted ude ved vandet midt i den smukkeste natur.

I løbet af opholdet på Als mødte Trine Gadeberg og hendes studiekammerater en lokal sønderjyde, som kom og fortalte om kulturen og maden og læste op af en bog – med ægte sønderjysk dialekt.

- Det er sådan noget, der interesserer mig helt vildt, fortæller Trine Gadeberg

- Jeg er fascineret af dialekter, og fandt oplevelsen virkelig inspirerende. Sønderjysk har en helt særlig klang, og jeg er jo en ”observatør-type”, som altid lytter meget efter sprogtoner.

Det var også i sommerhuset på Als, Trine Gadeberg første gang blev præsenteret for en sønderjysk ret, som siden er blevet en af hendes yndlingsretter: Solæg.

Solæg er ikke fancy restaurant- eller NOMA-mad – det er ekstremt delikat husmormad. Faktisk er det sådan en blærerøvsagtig ret, som jeg kunne finde på at servere for mine gæster en dag.

Trine Gadeberg, kunstner

- Jeg smagte først solæg i 2014, da vi var til midtvejsfest med Sønderborg Sommer Revy i Sottrup Skov, hvor der står en kopi af Nydambåden. Næste gang jeg smagte det, var da Asger Reher sidste år serverede det for hele Frøken Nitouche-holdet, og siden da er jeg begyndt selv at eksperimentere med at lave det. Har du nogensinde smagt solæg, spørger hun?

Trine Gadeberg er tydeligvis blevet vild med den lille hårdkogte ”sønderjyde”:

- Dét skal du bare prøve. Solæg er ikke fancy restaurant- eller NOMA-mad – det er ekstremt delikat husmormad. Faktisk er det sådan en blærerøvsagtig ret, som jeg kunne finde på at servere for mine gæster en dag.

I det hele taget er Trine Gadeberg glad for det sønderjyske køkken, som hun første gang stiftede bekendtskab med i sommerhuset på Als:

- Ringriderpølser, knepkager, goej raj (sønderjysk for ”gode råd”: en supertynd sønderjysk vaffel, red.). Jeg elsker jo mad og elsker at lave mad, og der er masser af virkelig god sønderjysk mad at blive inspireret af. Det sønderjyske kaffebord er for eksempel helt fantastisk, siger Trine Gadeberg.

I år går Trine Gadebergs ferie dog ikke til Syd- og Sønderjylland, men til blandt andet Edinburgh, hvor hun skal smage på whisky.

- Men jeg véd præcist, hvor min næste ferie til Syd- og Sønderjylland går hen: Jeg vil tage min mand med til Kongernes Jelling, for det skal han bare se: Udgravningerne og det nye museum er helt fantastisk. Det er ganske enkelt breath-taking!

Fra den 7. august er Trine Gadeberg at møde i Esbjerg, hvor hun i år spiller med i Esbjerg Revyen, som har premiere den 23. august.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden